Vad är antioxidanter?

De flesta känner till att antioxidanter är viktiga för kroppen, men trots det vet de flesta förvånansvärt lite om de hälsosamma aktiva substanserna. Vill du lära dig mer om antioxidanter? Här har vi samlat allt du behöver veta.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter definieras som naturliga ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot så kallade fria syreradikaler och sänker hastigheten på oxidationen i kroppens celler.  

Fria radikaler och oxidation

När vår kropp förbränner syre producerar den ämnen som kallas fria radikaler. En viss mängd av dessa ämnen är inte skadlig. De används bland annat av vita blodkroppar för att döda bakterier och virusinfekterade celler.

Fria radikaler och oxidation är en naturlig process i kroppen, men kan också få förödande konsekvenser. Om det blir för många fria radikaler och kroppen utsätts för oxidativ stress kan det skada våra celler, däribland arvsmassan (DNA).

Antioxidanter skyddar cellerna

Vi kan få ett överskott av fria radikaler i kroppen vid stress, infektioner, strålning, solning och till och med av tobaksrök. Studier visar även att fria radikaler kan påverka åldringsprocessen. Det är därför nödvändigt med antioxidanter för att motverka dessa processer. Detta sker genom att antioxidanterna oxideras för att skydda andra molekyler.

Det finns en rad olika typer och grupper av antioxidanter. Bland de kemiska ämnen som räknas som antioxidanter hittar vi vitaminer, karotenoider, peptider, fenoler, enzymer och proteiner. Några antioxidanter producerar till och med kroppen själv – såsom bilirubin, urinsyra, katalas, glutationperoxidas (GPx), liponsyra och superoxiddismutas (SOD).

Antioxidanter i mat

Även om några antioxidanter produceras i kroppen så finns det andra antioxidanter som vi måste få i oss genom maten. Antocyaniner är särskilt verkningsfulla antioxidanter och är det växtfärgämne som gör så att växterna får sin färg. En kost som är rik på bland annat gröna, gula, röda, svarta och blå frukter och grönsaker kan således ge tillräcklig mängd antioxidanter.

Antioxidanter finns bland annat i:

  • Valnötter och solrosfrön.
  • Bär som till exempel blåbär, smultron, svarta vinbär, lingon, björnbär, körsbär och kråkbär.
  • Grönsaker som broccoli, rödkål och grönkål.
  • Grönt te, kaffe och choklad.

Intag av antioxidanter

C-vitamin, E-vitamin och betakaroten utgör en fjärdedel av antioxidantinnehållet i de flesta matväxter. Undantagen är kiwi, som innehåller hela 90 procent C-vitamin, och morötter som innehåller så många som fem olika karotentyper, däribland betakaroten, lykopen, lutein och zeaxantin.

Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med antioxidanter är genom en hälsosam och varierad kost. Frukt bidrar med cirka hälften av antioxidanterna, bär med en fjärdedel och grönsaker, rotsaker och torkad frukt med cirka en tiondel vardera. Det lönar sig därför att följa Livsmedelsverkets kostråd: 500 gram frukt och grönt om dagen. Om du av någon anledning inte får i dig den rekommenderade dagliga mängden kan kosttillskott användas som ett komplement till kosten.

Vad skiljer Medox från vanliga antioxidanter?

Medox innehåller en hög koncentration av de naturliga antocyaninerna i blåbär och svarta vinbär genom en skonsam process, som anrikar antocyaninerna från bären. Medox innehåller hela 80 mg antocyaniner per kapsel, vilket motsvarar en stor handfull av de färska bären. Medox innehållande extrakt från blåbär och svarta vinbär, som innehåller hög halt av antocyaniner är i likhet med C-vitamin vattenlösliga och ackumuleras inte i kroppens celler

Medox har en positiv inverkan bl.a. eftersom Medox, till skillnad från till exempel vitaminer och andra antioxidanter, verkar genom att stärka cellernas egna medfödda och naturliga antioxidant, den så kallade GSH. Antioxidanten GSH:s förmåga att skydda cellerna avtar dessvärre ju äldre vi blir, redan från 20 årsåldern och framåt allt eftersom åren går.

Beställ Medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Fakta om antioxidanter

Du har säkert hört mycket om antioxidanter, men vet du vad det är egentligen? Här har vi samlat användbara fakta om antioxidanter.

Maten med mest antioxidanter

Det finns flera kända antioxidanter som vi finner i mat. Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som alla har ett högt innehåll. Följande antioxidanter får du i dig genom maten.

Vad är antocyaniner?

Antocyaniner är särskilt kraftfulla antioxidanter som ger växter och bär sin blå färg samtidigt som de utgör växternas eget immunsystem. Antocyaniner har genom internationell klinisk forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper och är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.

Välj den bästa antioxidantprodukten

Du känner säkert redan till att antioxidanter är bra för din kropp. Men det är lätt att gå vilse i djungeln av kosttillskott på marknaden. Det är därför en bra idé att välja en produkt som har en dokumenterat hälsofrämjande egenskaper.

lukk_popup2

MedPalett AS använder cookies för att säkerställa webbplatsens funktion, analysera trafiken på vår webbplats och för att anpassa innehåll och annonser. Vi samlar in information om hur du använder webbplatsen och kan komma att dela den med våra samarbetspartners för att visa relevanta annonser när du besöker andra webbplatser. Du kan styra användningen av cookies i inställningarna i din webbläsare. Läs mer om hur vi använder cookies här. Genom att använda hemsidan godkänner du vår användning av cookies.