Vad är antocyaniner?

Antocyaniner är särskilt kraftfulla antioxidanter som ger växter och bär sin blå färg samtidigt som de utgör växternas eget immunsystem. Antocyaniner har genom internationell klinisk forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper och är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.

 

 

Fakta om antocyaniner

Ordet antocyaniner kommer av ”anto” som betyder växt och ”cyan” som betyder blå, och är det som ger bland annat blåbär, svarta vinbär, aroniabär, björnbär och jordgubbar sina vackra färger. Antocyaninerna är färgämnen (röda, blå eller violetta) hos många blomväxter och förekommer lösta i vätskan ("cellsaften") i vakuolerna. De ger växtens blommor, blad och frukt färg, till exempel hos blåklint och rosor, och de är också orsak till den röda färgen hos höstlövens blad när det gröna klorofyllet brutits ner (de gula färgerna orsakas främst av karotenoider). Antocyanin finns också i, bland annat, blåbär, blodapelsin, vinbär och vindruvorna som ger rödvin dess fina färg.

Blått är flott – antocyaniner fascinerar forskarna

Blå är inte bara en vacker färg, utan har även en helt unik roll i naturen. Det blå färgämnet i främst bär är speciella antioxidanter, antocyaniner, som fascinerar forskarna och som kan bidra till att du skyddar dina celler mot oxidativ stress.


 

Alla färger påverkar oss på olika sätt. Blått ger en känsla av tillfredsställelse, ro, stabilitet, harmoni, tillit, trygghet och lojalitet mer än någon annan färg. Det är nämligen något alldeles särskilt med färgen blå, som tillsammans med violett och röd, utgör färgämnet antocyaniner i naturen.

PASSA PÅ! Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här och läs mer!

Antocyaniner fungerar som växternas eget immunsystem och har i tillägg hälsofrämjande egenskaper för oss människor. Färgämnet är nämligen ett av de speciella antioxidanter som finns i naturen.  

Antocyaniner färgar löven på träden röda

Visste du att det även är antocyaniner som färgar löven på träden röda om hösten? Det unika färgämnet har en anmärkningsvärd roll i naturen.

 

 

 

 

 

Ger hösten sina vackra färger

Du kommer säkert ihåg från skolbänken att det är klorofyll som ger löven på träden den härliga, gröna färgen på sommaren. Men löven består faktiskt av fler färgpigment än klorofyll, såsom gult (karoten) och rött (antocyaniner). Det är när fotosyntesen avstannar på hösten som klorofyllen bryts ner och de andra färgerna blir synliga.

Några träslag får de gula och orangea höstfärgerna medan andra bara får bruna och torra löv innan de faller till marken. Hos vissa andra arter är det kemiska processer som gör att färgerna går från gult till rött till blått. Varför detta sker är det ingen som vet och det fascinerar forskare världen över. Något som är säkert är att hösten är som finast vid höga temperaturer och mycket sol dagtid följt av kalla nätter. Det främjar produktionen av antocyaniner som gör löven röda och mörklila.

Nyttiga för våra kroppar

Men antocyaniner ger inte bara naturen vackra färger, de är även nyttiga för våra kroppar. Den rena växtkraften hittar du i Medox-kapslarna. Medox med blåbärs- och svarta vinbärsextrakt innehåller hela 80 mg intakta antocyaniner. Bären har flera dokumenterade hälsoegenskaper, som bidrar till kroppens normala funktioner.

läs mer om Medox här!

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.