Om MedPalett

MedPalett har sitt säte i Sandnes, Norge, och har tillverkat och levererat Medox till tiotusentals hälsomedvetna konsumenter i Norden sedan år 2000. Vi har en patenterad produktionsprocess som tar tillvara och anrikar antocyaninerna som finns i vilda blåbär och svarta vinbär för att säkerställa ett optimalt upptag och bidra till en i vissa hänseende normal kroppsfunktion. Blåbär och svarta vinbär har alltid i folkmun ansetts som smakliga och nyttiga bär. Medox har sedan det lanserades på marknaden varit föremål för kliniska studier vid universitetssjukhus och universitet nationellt och internationellt. 

Grundforskningen bakom Medox

Första gången vi till fullo förstod kraften hos bland annat blåbär och svarta vinbär var 1998 då vi fick besök av professor Øivind Andersen från universitetet i Bergen, Norge. Hans forskarteam hade kartlagt över 5 000 substanser från växtriket. Vid forskningen i Bergen analyserades arternas hälsofrämjande egenskaper. En typ av molekyler skiljde sig från mängden, nämligen antocyaniner. Antocyaniner är naturens blå, lila och röda färgämnen som ger färg till blåbär, svarta vinbär, björnbär och jordgubbar, bara för att nämna några.

Från Bergen till Sandnes

I samråd med forskarna i Bergen beslutades det att Biolink Group, med grundaren Sjur Svaboe i spetsen, skulle forska vidare på dessa antocyaniner vid Hanabryggene Teknologisenter i Sandnes, Norge. Målet var att utveckla en kommersiell folkhälsoprodukt för att kunna säljas som kosttillskott.

Patenterad produktionsprocess av hög kvalitet

Vi började på en gång med det som många menade var en helt omöjlig uppgift: Att extrahera antocyaninerna, de hälsobringande aktiva substanserna, från vilda blåbär och svarta vinbär för att koncentrera innehållet i en kapsel. Utan att förlora några av antocyaninernas egenskaper under processens gång. Egenskaperna skulle snarare förstärkas genom extremt många hälsomolekyler och ett effektivt upptag i cellerna. Vi lyckades, som först i världen, med detta år 1999, och redan 2000 startade produktionen och försäljningen av Medox-kapseln.

Vår tillverkning genomgår tillsyn från norska Mattilsynet, vilket motsvarar i Sverige Livsmedelsverket. Kvalitetskontroll i våra laboratorier genomförs på såväl råvaror som under hela processen fram till den färdiga produkten. En strikt kvalitetskontroll utförd av högkvalificerade experter vid våra laboratorier är helt avgörande för att Medox ska framställas enligt de kvalitetskrav som vi har satt. 

De nyttiga bären

Både blåbär och svarta vinbär finns, som råvaror, i stora mängder på världsmarknaden. Vi använder oss enbart av bär från seriösa leverantörer. I norra Sverige växer enorma mängder av naturens vilda blåbär. Härifrån kommer också blåbären som används i produktionen av Medox-kapslar.

De svarta vinbären som används i Medox-produktionen kommer ursprungligen från Norge. På senare år har vi också, på grund av det stadigt ökande behovet av svarta vinbär, även etablerat en förprocess för antocyaner från svarta vinbär i Nya Zeeland. Här finns världens främsta expertis inom odling av högkvalitativa svarta vinbär.

Forskning först

Medox bygger på flera års forskning och tusentals timmar idogt arbete utfört av hängivna akademiska forskare. Utan forskningen skulle Medox inte finnas. Under de snart 20 åren sedan Medox-kapslarna började tillverkas har Medox varit föremål för en rad oberoende vetenskapliga studier. Över 30 av dessa studier har gett så intressanta resultat att de har publicerats i erkända, internationella näringsmedicinska och medicinska tidskrifter. Det utförs ständigt ny forskning på Medox.

Medox ut i världen

År 2016 köptes Medox av det tyska life science-företaget Evonik Nutrition & Care. Förvärvet bekräftar det seriösa arbete som ligger till grund för produkten. Det kommer att innebära att fler människor i fler länder äntligen får tillgång till de hälsofrämjande kapslarna. Evonik Nutrition & Care satsar stort på att marknadsföra Medox internationellt under kategorin kostillskott med hälsopåståenden inom EU enligt regelverket för tillåtna hälsopåståenden. I länder utanför EU är det möjligt att sälja Medox som nutraceuticals. Det är produkter som defineras som livsmedel, men som kan ha hälsofrämjande effekter utöver det som gäller inom EU.

Trots att Medox i dag ägs av ett utländskt företag kommer kapseln även fortsättningsvis att framställas i Sandnes, Norge. I laboratoriet, och med en fokuserad blick på allt som försigår, finns fortsatt Medox ursprungliga upphovsmän, däribland grundaren Sjur Svaboe och forskningschefen Einar Bakstad.

Världen behöver Medox

I vår del av världen lever människor allt längre. Samhällets utmaningar gör det viktigt att utveckla livsmedel/kosttillskott som bidrar till och/eller bibehåller en normal kroppsfunktion. Det kan över tiden visa sig vara en hållbar utveckling för världens befolkning.

Vår förhoppning är att Medox ska bidra en del till detta med sina anrikade blåbär och svarta vinbär med antocyaninerna. Vår målsättning är att fler ska få tillgång till Medox och få nytta av de hälsoegenskaper som blåbär och svarta vinbär besitter.