Fakta om antioxidanter

Du har säkert hört mycket om antioxidanter, men vet du vad det är egentligen? Här har vi samlat användbara fakta om antioxidanter.

Antioxidanter är kemiska ämnen som kan motverka den skadliga effekten från fria radikaler, minska oxidativ stress och skydda våra celler.

Fria radikaler produceras i kroppen:

När syre förbränns under ämnesomsättningen i kroppen. I alla celler som utsätts för syre bildas fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress. Dessa fria radikaler kan bildas i cellernas mitokondrier, cellmembran, cystosol (cellvätska) och andra organeller.

Vid påverkan utifrån i form av ultraviolett ljus, joniserande strålning, värmechock, cigarettrökning och enstaka läkemedel.

Antioxidanter i kroppen

  • Både organiska och oorganiska ämnen kan verka som antioxidanter i kroppen. Polyfenoler från växtriket och spårämnet selen som tas upp av spannmål från jorden är exempel på detta.
  • Kroppen kan själv producera antioxidanter som är viktiga för bland annat separering av slaggprodukter och miljögifter. Exempel på antioxidanter som kroppen producerar själv är glutation, katalas, ubikinon och superoxiddismutas.
  • Kroppens antioxidantförsvar utgörs av enzymsystem i celler och organ. Leverns enzym är viktigast i produktionen av antioxidanter och separeringen av slaggprodukter och miljögifter.
  • Antioxidanterna i kroppen försöker att förhindra att fria radikaler bildas, avlägsnar dem innan de kan åsamka skada, reparerar skadan om den uppstår, avlägsnar skadade molekyler och motverkar mutationer. Celler med skadad arvsmassa är kända som mutationer och om de delar på sig och förökar sig kan det leda till allvarlig skada av våra celler.

Tillförsel av antioxidanter

Trots att kroppen kan producera antioxidanter på egen hand behöver den även få tillskott via kosten för att motverka oxidativ stress i kroppen. Växtsubstanser och mikronäringsämnen kan stimulera levern, så att den producerar fler egna antioxidanter.
 

Maten med mest antioxidanter

Det finns flera kända antioxidanter som vi finner i mat. Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som alla har ett högt innehåll. Följande antioxidanter får du i dig genom maten.

Vad är antioxidanter?

De flesta känner till att antioxidanter är viktiga för kroppen, men trots det vet de flesta förvånansvärt lite om de hälsosamma aktiva substanserna. Vill du lära dig mer om antioxidanter? Här har vi samlat allt du behöver veta.

Vad är antocyaniner?

Antocyaniner är särskilt kraftfulla antioxidanter som ger växter och bär sin blå färg samtidigt som de utgör växternas eget immunsystem. Antocyaniner har genom internationell klinisk forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper och är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler produceras naturligt i vår kropp, men kan också bildas av andra orsaker. Detta bör du känna till om fria radikaler. 

Vad är oxidation?

Om du delar en frukt i två och låter den ligga framme på köksbänken blir den brun efter ett tag. Detta sker även med cellerna i våra kroppar, vilket kallas oxidation. Detta bör du känna till om den kemiska processen.

Välj den bästa antioxidantprodukten

Du känner säkert redan till att antioxidanter är bra för din kropp. Men det är lätt att gå vilse i djungeln av kosttillskott på marknaden. Det är därför en bra idé att välja en produkt som har en dokumenterat hälsofrämjande egenskaper.

lukk_popup2

MedPalett AS använder cookies för att säkerställa webbplatsens funktion, analysera trafiken på vår webbplats och för att anpassa innehåll och annonser. Vi samlar in information om hur du använder webbplatsen och kan komma att dela den med våra samarbetspartners för att visa relevanta annonser när du besöker andra webbplatser. Du kan styra användningen av cookies i inställningarna i din webbläsare. Läs mer om hur vi använder cookies här. Genom att använda hemsidan godkänner du vår användning av cookies.