Fakta om antioxidanter

Du har säkert hört mycket om antioxidanter, men vet du vad det är egentligen? Här har vi samlat användbara fakta om antioxidanter.

 

 

Hör Martin Brunnberg berätta om antioxidanter.

Antioxidanter är kemiska ämnen som kan motverka den skadliga effekten från fria radikaler, minska oxidativ stress och skydda våra celler.

Fria radikaler produceras i kroppen:

När syre förbränns under ämnesomsättningen i kroppen. I alla celler som utsätts för syre bildas fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress. Dessa fria radikaler kan bildas i cellernas mitokondrier, cellmembran, cystosol (cellvätska) och andra organ eller vid påverkan utifrån i form av ultraviolett ljus, joniserande strålning, värmechock, cigarettrökning och enstaka läkemedel.

Antioxidanter i kroppen

  • Både organiska och oorganiska ämnen kan verka som antioxidanter i kroppen. Polyfenoler från växtriket och spårämnet selen som tas upp av spannmål från jorden är exempel på detta.
  • Kroppen kan själv producera antioxidanter som är viktiga för bland annat separering av slaggprodukter och miljögifter. Exempel på antioxidanter som kroppen producerar själv är glutation, katalas, ubikinon och superoxiddismutas.
  • Kroppens antioxidantförsvar utgörs av enzymsystem i celler och organ. Leverns enzym är viktigast i produktionen av antioxidanter och separeringen av slaggprodukter och miljögifter.
  • Antioxidanterna i kroppen försöker att förhindra att fria radikaler bildas, avlägsnar dem innan de kan åsamka skada, reparerar skadan om den uppstår, avlägsnar skadade molekyler och motverkar mutationer. Celler med skadad arvsmassa är kända som mutationer och om de delar på sig och förökar sig kan det leda till allvarlig skada av våra celler.

Tillförsel av antioxidanter

Trots att kroppen kan producera antioxidanter på egen hand behöver den även få tillskott via kosten för att motverka oxidativ stress i kroppen. Växtsubstanser och mikronäringsämnen kan stimulera levern, så att den producerar fler egna antioxidanter.

läs mer om Medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.