Blåbär kan bidra till att bibehålla en normal kolesterolbalans och sunda blodfetter

Även om det i vissa fall är ärftligt, så är det ofta livsstilen som påverkar kolesterolhalten hos de flesta. Som tur är kan du själv göra vissa saker för att hålla kolesterolet på en balanserad nivå.

BESTÄLL MEDOX  HÄR

Kolesterol är förenklat ett fettämne som vi inte klarar oss utan. Det är en helt nödvändig byggsten som kroppen själv producerar och som är oumbärlig för alla våra celler och många biokemiska processer. Eftersom kolesterol är nästan helt olösligt i vatten transporteras kolesterol i blodet via lipoproteiner (stora transportmolekyler). Lipoproteinerna kan delas in i flera undergrupper, men vanligast är att man talar om LDL respektive HDL. LDL står för Low Density Lipoprotein; på svenska Lipoprotein med låg täthet eller β-lipoprotein. Halten av kolesterol i blodet regleras väsentligen genom omsättning av LDL, dvs hur mycket av det LDL-transporterade kolesterolet som kan fångas upp av celler som har LDL-receptorer. HDL står för High Density Lipoprotein och dess roll är att föra bort kolesterolöverskott från kroppens olika vävnader till levern för utsöndring i gallan eller organ som omvandlar kolesterolet till andra viktiga ämnen. Dessa olika funktioner motiverar benämningen LDL som det ”dåliga” eller ”onda” kolesterolvärdet medan HDL ofta kallas det ”bra” eller ”goda” kolesterolvärdet i ett blodprov.

Balansen mellan LDL och HDL är viktig eftersom högre halt av HDL är förknippad med god förmåga att ”städa bort kolesterol” och omvänt - att en hög halt av LDL anses förknippad med minskad sådan förmåga och därför anrikning av fetter på olika ställen i blodomloppet.  Oxidativ stress, eller ökad förekomst av fria syreradikaler, är något som också påverkar LDL och som ökar avsättningen av fetter ute i blodkärlen. Det är normalt att huvuddelen av allt kolesterol är bundet till LDL, men då kallas värdena på halten av HDL och LDL i dagligt tal för ”bra” eller ”dåligt” kolesterol ska man komma ihåg att det egentligen är transportörerna man avser.

Vanligtvis får man reda på hur denna balans förhåller sig genom blodprovstagning och analys på din läkarmottagning. Det bästa för hälsan är ett balanserat totalvärde mellan dessa två i blodet.

Eftersom kolesterol är livsnödvändigt är det centralt att hålla kolesterolvärdena på en bra nivå, så att kroppen får vad den behöver, men så att inget överskott stannar kvar i blodkärlen.

Om kolesterolet binder sig till en LDL-molekyl är det med tiden inte nyttigt. Detta kallas därför det ”dåliga” kolesterolet. Om fettämnena däremot binder sig till den ”bra” HDL-molekylen fraktas kolesterolet istället bort från kärlväggarna. Det bästa för hälsan är ett balanserat totalvärde mellan dessa två i blodet.

Balansera kolesterolet

Det viktigaste du själv kan göra för ditt kolesterol är att ha en hälsosam kost. Få därför i dig mindre mättat fett och ät frukt, bär, grönsaker och fibrer. Undvik dessutom rökning och överdrivet alkoholintag och se till att du rör på dig regelbundet. 

PASSA PÅ - PROVA MEDOX: Väljer du vårt prisvärda och populära OPTIMAL-paket sparar du 20 procent och får dessutom din försändelse fraktfritt.

Alla känner inte till att vanliga svenska blåbär kan bidra till att balansera kolesterolet. Färgämnen hos de blå bären är nämligen en särskild typ av antioxidant, så kallade antocyaniner. Forskning visar att blåbär därigenom kan skydda kroppen mot fria radikaler, oxidativ stress, och så bidra till att upprätthålla en normal kolesterolbalans

Det är dessa antocyaniner från blåbär och svarta vinbär som Medox-kapslarna innehålleri en hög koncentration.

Balanserar kolesterolnivåerna

Studier med Medox avseende kolesterol visar att kosttillskottet innehållande blåbär bidrar till att balansera kolesterolet. Medox är dessutom vetenskapligt dokumenterad genom andra studier som utförts vid universitet och universitetssjukhus både i Sverige, Norge och internationellt.

Att ta en daglig dos av Medox (gärna 2 kapslar eller 160mg Antocyaniner) kan därför vara ett bra komplement till en annars hälsosam kost och en aktiv livsstil.

HÄMTA DITT ERBJUDANDE HÄR

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.