Vilka mineraler innehåller vanliga blåbär?

År 2014 utsågs blåbär till ett av de fem nyttigaste livsmedlen som man kan äta. De svenska näringsexperterna menar också att vi äter för lite bär. Det lilla bäret har flera hälsofördelar. Här får du veta mer om mineralinnehållet i vanliga blåbär.

Det går att köpa blåbär i affären, men det är utan tvekan bättre att plocka bären själv i skogen. Anledningen till detta är att de vilda bären innehåller 70 procent mer antioxidanter än trädgårdsblåbären som inte är blå rakt igenom. Förutom antioxidanter i form av antocyaniner, så innehållet bären också vitaminer och mineraler.

Vanliga blåbär innehåller följande mineraler

Blåbär innehåller många näringsämnen som är bra för din kropp. Följande mineraler hittar du i blåbär:

Järn: Cirka två tredjedelar av mineralet är bundet till hemoglobinet i de röda blodkropparna, vars syfte är att ta upp syre i lungorna och transportera det vidare till alla celler och vävnader i kroppen. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt till normal syretransport i kroppen. Järn bidrar dessutom till att immunsystemet fungerar normalt samt till att minska trötthet och utmattning och har en roll i celldelningsprocessen.

Magnesium: Mineralet bidrar till normal muskelfunktion och att bibehålla normal benbyggnad. Dessutom minskar magnesium trötthet och utmattning samt bidrar till nervsystemets normala funktion och psykologisk funktion. Magnesium bidrar också till elektrolytbalansen i kroppen.

Zink: Spårämnet zink finns i kroppens alla celler. Det bidrar till normal omsättning av A-vitamin och att bibehålla normal hud, hår, naglar och benstomme samt upprätthålla normala testosteronvärden, normal fertilitet och fortplantning samt bidrar till normal synförmåga. Zink är också involverat i omsättningen av fett, kolhydrater och protein i kroppen samt är en antioxidant, som bidrar till att skydda våra celler mot oxidativ stress.

Kalcium: Mineralet är den viktigaste byggstenen i vårt skelett och utgör omkring hälften av mängden mineraler i vår kropp. Kalcium bidrar till normal muskelfunktion samt till att bibehålla normal benbyggnad. Kalcium bidrar till normal blodkoagulation och neurotransmission samt till matsmältningsenzymernas normala funktion.

Kalium: Det är det mineralet som det ingår mest utav i blåbär. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och att bibehålla normalt blodtryck samt till nervsystemets normala funktion.

PASSA PÅ: Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här för att läsa mer.

Andra näringsämnen

Blåbär består alltså av en hel del vitaminer och mineraler, men innehåller också andra viktiga näringsämnen som har positiva effekter på vår kropp:

Omega 3: Blåbär innehåller en viss del linolensyra, som i kroppen kan omvandlas till EPA och DHA. 

Fibrer: Fibrer, som är en förkortning av kostfibrer, är långa kolhydrater som inte bryts ner av tarmens enzymer och som når tarmen utan att tillföra energi. Fibrer har förmågan att binda vätska och kan därmed bidra till en normal tarmfunktion.

läs om medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.