Vilka vitaminer innehåller vanliga blåbär?

Visste du att nordiska blåbär var bland de första varorna som började säljas på svenska apotek? De visste vad de gjorde då det lilla superbäret innehåller en mängd viktiga näringsämnen. Detta bör du känna till om vitamininnehållet i vanliga blåbär.

prova medox gratis här

Den lilla busken som tillhör familjen ljungväxter blir full av saftiga bär när blåbärssäsongen startar. Om du aldrig har plockat blåbär och fyllt frysen för att kunna njuta av dem under resten av året så kommer du garanterat att fundera på att göra det efter att ha läst om allt som dessa nyttiga bär innehåller.  

Vanliga blåbär innehåller följande vitaminer

Blåbär (Vaccinium myrtillus) innehåller många näringsämnen som är bra för din kropp. Följande vitaminer hittar du i blåbär:

Vitamin A: Vitaminet är mest känt för att bidra till att bibehålla normal synförmåga, att immunsystemet fungerar normalt, bibehålla normal benbyggning och slemhinnor.

Betakaroten: Ämnet är ett provitamin till vitamin A, så det är ett intressant ämne som har goda näringsmässiga egenskaper. Blåbär innehåller en stor andel betakaroten och andra flavonoider, som antocyanider.

Vitamin B1: Vitaminet kallas även tiamin och bidrar till normal energiomsättning, psykologisk funktion och att nervsystemet och hjärtat fungerar normalt. Vitaminet är känsligt för värme och kan därför lätt förstöras vid tillredning.  

Vitamin B3/Niacin: Vitaminet är känt som niacin och bidrar bland annat till att minska trötthet och utmattning, bibehålla normala slemhinnor och normal hud, normal psykologisk funktion och att nervsystemet fungerar normalt.

Vitamin B9: Vitaminet är kanske mest känt som folat/folsyra och upptäcktes i spenat 1941. Vitaminet bidrar till normal aminosyrasyntes, blodbildning, psykologisk funktion och homocysteinomsättning. Vitaminet bidrar också till immunsystemets normala funktion, vävnadsbildning hos gravida och kan bidra till att minska trötthet och utmattning. Det spelar dessutom en roll i celldelningsprocessen.  

Vitamin C: Vitaminet är en antioxidant, som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som är viktigt för blodkärlens, benstommens, brosket, tandköttets, tändernas och hudens normala funktion. Vitaminet bidrar till normal energiomsättning samt nervsystemets normala funktion och normal psykologisk funktion. Likaså bidrar till immunsystemets normala funktion och att minska trötthet och utmattning samt att öka järnupptaget.

Vitamin E: Vitaminet fungerar som en antioxidant, som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. 

Vitamin K: Ett viktigt fettlösligt vitamin, som bidrar till normal blodkoagulation samt till att bibehålla normal benbyggnad.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Vad lönar sig att välja?

Visste du att bären du plockar själv i skogen, dvs. skogsblåbär eller vilda blåbär, innehåller 70 procent mer antioxidanter än de odlade blåbären du köper i affären? Det lönar sig därför att välja dessa.