Vad är skillnaden på odlade blåbär och blåbär i skogen?

Om du inte har egna blåbär i trädgården har du säkert köpt en förpackning eller två i mataffären. Troligen har du även plockat blåbär och ätit dem när du varit i skogen. Känner du till skillnaden mellan vilda och odlade blåbär?

För de flesta av oss är blåbär de bär som växer vilt i skogen och som alla i hela landet kan plocka. Men de senaste åren har importerade blåbär ökat explosionsartat och mataffärerna är fulla av dem. Dessa marknadsförs som blåbär, vilket egentligen inte är helt korrekt...

Vi översätter normalt blåbär till ”blueberry” på engelska och Vaccinium corymbosum på latin  – detta är den amerikanska varianten som vi känner igen från mataffärerna och dem som vi planterar i våra trädgårdar. De svenska blåbären heter egentligen ”bilberry” på engelska och Vaccinium myrtillus på latin är ett helt annat bär, som dock ingår i samma familj som “blueberry”, tillsammans med bland annat lingon och tranbär. De kan således se precis likadana ut, men blåbär är inte bara blåbär.

Skillnaden mellan olika blåbär

Det är nämligen en stor skillnad på bären vi odlar och kan köpa i affären och bären som växer vilt i skogen. Förutom att trädgårdsblåbären är större och har en mildare smak än skogsblåbär, så är de dessutom vita inuti.

Orsaken till att trädgårdsblåbären har det vita innanmätet beror på innehållet av det naturliga färgämnet antocyaniner. Odlade blåbär (Trädgårdsblåbär eller Amerikanska blåbär) har bara antocyaniner i skalet, medan skogsblåbär är blåa rakt igenom. Vanliga blåbär i skogen har så mycket som 70 procent mer antocyaniner (antioxidanter) än de odlade bären från trädgården och bären i mataffären.  

Näringsinnehåll i blåbär

Blåbär innehåller en del av våra nödvändiga näringsämnen och då bl.a. K-vitamin, som bidrar till normal blodkoagulation och att bibehålla normal benbyggnad.

Bärplockning i Norden  

Statistiska centralbyrån, SSB, i Norge har koll på det mesta, och har till och med statistik över norrmännens vanor kring bärplockning. År 1997 uppgav 56 procent av de tillfrågade att de hade plockat bär och svamp under de senaste 12 månaderna, medan samma siffra år 2014 hade sjunkit till 34 procent. Det fanns också en skillnad mellan könen på de som plockat bär och svamp under året: fyra av tio kvinnor, men bara tre av tio män. Sorglig statistik med tanke på hur nyttiga blåbär är.  

läs mer om medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.