Vad är supermat?

Supermatstrenden ökar allt mer och vi läser ofta om experter som rekommenderar supermat eller superlivsmedel. Men vet du vad supermat är?

Supermat är en relativt ny livsmedelskategori i Norden, men har likväl lyckats bli mycket stor på kort tid. Supermat definieras som mat från naturen med enastående näringsvärden, vilket innebär att de har en synnerligen hög koncentration av viktiga näringsämnen.

Hektiska dagar kan man lätt ta till enkla och osunda lösningar. Syftet med att äta supermat är att det ska säkra god hälsa och att man ska må bra eller t.o.m bättre. Tack vare det breda näringsspektrumet är det ett snabbt och enkelt sätt att förändra kosten på.

Vilka livsmedel är supermat?

Idag äter många hårt raffinerade och industriellt processade livsmedel. Dessa innehåller ofta lägre nivåer av naturliga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.  Supermat ska däremot växa vilt eller vara giftfritt framställt, och ska helst inte bearbetas alls. I Sverige är vi ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som nyttig föda. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla Norden har massor av egen supermat.

Exempel på supermat kan vara utvalda typer av bär, örter, rötter och gräs, samt frukter som är mycket näringsrika.

Följande livsmedel räknas som supermat:

Grönt te: Grönt te är proppfullt med antioxidanter och är i stort sett fritt från kalorier.

Mörka bladgrönsaker: Dessa har fått sin mörka färg från sitt höga innehåll av antioxidanter. Dessutom är de enastående källor för folat, zink, magnesium och fibrer. Exempel på grönsaker som ingår i denna grupp är grönkål, mangold och spenat.

Vitlök: Vitlök innehåller många nyttiga ämnen som t.ex. bidrar till normala blodfetter, blodcirkulation och hjärtats hälsa. Dessutom ger vitlök maten en extra kick!

Gurkmeja: Gurkmeja med sina cucuminoider är en av de rikaste källorna till antioxidanter.

Avokado: Avokado är en utmärkt källa till nyttiga, enkelomättade fetter. Dessutom är den proppfull av andra nyttigheter i form av vitaminer, mineraler och fibrer.

Vetegräs: Kamutvete är rikt på klorofyll, som kan bidra till nervernas normala funktion.

Kokosolja: Kokosolja är rik på fettsyran laurinsyra. Dessutom är kokosolja stabilt vid uppvärmning, vilket gör att den passar bra till matlagning.

Gojibär: Bären, som även kallas bocktörne och vargbär, är fulla av näringsämnen. De torkade bären kan ätas som de är eller användas i frukostblandningar, smoothies, kakor och sallader.

Blåbär: Blåbär har utsetts till ett av de fem nyttigaste livsmedlen som man kan äta. Undersökningar visar att antioxidanterna som finns i skalet på bären kan bidra till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Blåbär bidrar också till ögonens normala funktion och synförmåga samt till normal perifer cirkulation och att balansera kolesterolvärdet. Det bästa är att äta bären som de är, för ju mer du värmer upp dem, desto färre antioxidanter innehåller de.

Svarta vinbär: Svarta vinbär är en bra källa till vitaminer och naturliga antioxidanter, som antocyaniner. Bären är först och främst rika på det vattenlösliga C-vitaminet, som har flera viktiga funktioner i vår kropp. Det höga C-vitamininnehållet i svarta vinbär bidrar till ökat upptag av järn i kroppen. De aktiva ämnena i svarta vinbär har visat sig bidra till immunsystemets normala funktion.

Varför ska man äta supermat?

Supermat är ett enkelt sätt att berika en modern kost som ofta består av färdigmat och halvfabrikat. Supermat är varken svårt eller krångligt att inkludera i sin kost -  det handlar helt enkelt om att äta smartare. Det gör du genom att äta dessa livsmedel så regelbundet där det passar.

Frukt, bär och grönt bör ingå i varje kost. Forskning visar att en växtbaserad kost kan bidra till god hälsa. Ju längre tid du äter supermat, desto nyttigare antas det vara. Personer som tar in sådan mat i sin kost regelbundet får ofta bättre matsmältning, mer energi och mer ork. Passa på att få med dessa nyttighterna i dina vanliga måltider, som snacks eller varför inte i en god smoothie? 

MEDOX med blåbärs- och svarta vinbärsextrakt innehåller antocyaniner. Bären har flera dokumenterade hälsoegenskaper, som bidrar till kroppens normala funktioner.

läs mer om medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.