Vad är skogsblåbär?

På norska säger man ofta ”bare blåbær” om saker som vi ser som självklart, men blåbär är inte bara blåbär. Vi glömmer ofta att det är en fantastisk källa till naturliga antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. Därför bör du plocka dem ofta. Detta bör du känna till om skogsblåbär.

Du har kanske märkt att blåbären som du köper i affären, eller som du odlar i din trädgård, har en vit kärna, medan de bär du plockar i skogen är blå rakt igenom. Undrar du varför? Svaret är helt enkelt att det är två olika sorters blåbär.

Viktigt att skilja på blåbären

Här är blåbär mest känt som det vilda bäret, Vaccinium myrtillus, som finns i skogen på sensommaren. Dessa bär växer på halvbuskar som tillhör familjen ljungväxter och har rödblått fruktkött.

Även om de svenska skogarna är fulla av blåbär, är det inte den varianten som säljs mest i mataffären. Det är nämligen trädgårdsblåbär, också känt som amerikanska blåbär, som odlas på buskar som kan bli upp till fyra meter höga. Dessa bär har en sötare och mildare smak än skogsblåbär och en vit kärna. De heter på latin Vaccinium corymbosum. 

Oavsett om den blå färgen enbart sitter i skalet eller om de är blå rakt igenom så kallas både trädgårdsblåbär och skogsblåbär för blåbär i Sverige. I USA däremot heter trädgårdsblåbär ”blueberries”, medan skogsblåbär heter ”bilberries”.

Innehåller mer antocyaniner

Till skillnad från trädgårdsblåbären med vit kärna så blir du blå om tungan, fingrarna och kläderna när du äter skogsblåbär. Att skogsblåbär har ett rödblått fruktkött beror på innehållet av det naturliga färgämnet antocyanin.

Eftersom skogsblåbären är helt blå medan trädgårdsblåbären har en vit kärna är det utan tvekan de förstnämnda som innehåller mest antocyaniner, vilket är naturliga antioxidanter. Skogsblåbären innehåller faktiskt hela 70 procent mer antioxidanter än trädgårdsblåbär.  

Nyttiga näringsämnen

Blåbär innehåller C vitamin som har många funktioner i kroppen. Det bidrar bland annat till att nervsystemet och immunsystemet fungerar normalt samt till att minska trötthet och utmattning. Det skyddar våra celler mot oxidativ stress.

Dessutom innehåller bären K vitamin, som först och främst bidrar till normal blodkoagulering, dvs. att blodet stelnar och koagulerar samt bibehåller en normal benstomme. 

Det råder inga tvivel om att blåbär kan bidrar till en normal hälsa och kom ihåg: För att dra största möjliga nytta av näringsämnena så bör blåbär hanteras och förvaras på rätt sätt, vilket betyder att äta dem snarast färska eller frysa in dem för senare konsumtion.

KLICKA HÄR FÖR ATT läsa mer om medox!

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.