Blåbärstårta

Nu är det fest! Födelsedag eller bröllopsdag. Sagolik njutning för 8 – 10 personer.

Mängd: 1 st, 8-10 personer
Konditor: Daniel Roos

Ingredienser

Chokladbotten
135 gsocker
45 gkakao
100 gvetemjöl
20 gsalt
2 gbakpulver
1 gbikarbonat
1,5 gvaniljsocker
1 gägg
85 gkaffe, varmt
45 grapsolja, neutral
Blåbärsmousse
100 gkesella
50 gPhiladelphiaost
270 gvispgrädde 40%
90 gströsocker
230 gblåbärspuré (mixade bär)
3 stgelatinblad
Italiensk maräng
100 gäggvita
30 gvatten
200 gsocker

 

Metod

Chokladbotten

Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg, olja och socker fluffigt och blanda sedan i de torra ingredienserna. Häll sedan i det varma kaffet lite i taget. Baka bottnen på 150° C i en tårtring 20–30 min beroende på storleken. Är ringen liten kan det gå fortare.

Blåbärsmoussen

Vispa kesella, Philadelphiaost och strösocker. Vispa grädden löst. Lägg gelatinbladen i blöt. Värm blåbärspurén och smält i gelatinet. Blanda sedan purén med ostblandningen. Avsluta med att blanda ner den lättvispade grädden.

Italiensk maräng

Vispa äggvitan. Koka strösocker med vattnet till 121°C. Börja vispa när sockerlagen är 110–115°C. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade äggvitan (låt vispen gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall. Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och lägg till sidan.

Montering

Lägg chokladbotten i en tårting fyll sedan blåbärsmoussen på botten och fyll ringen. Frys sedan tårtan. När tårtan är hårdfrusen tar man ut den från ringen och spritsar marängen som på bilden. Avsluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

Klicka för att ladda ner receptet (PDF, 133KB)