Vad är antioxidanter?

De flesta känner till att antioxidanter är viktiga för kroppen, men trots det vet de flesta förvånansvärt lite om de hälsosamma aktiva substanserna. Vill du lära dig mer om antioxidanter? Här har vi samlat allt du behöver veta.

 

Se filmen och hör Martin Brunnberg berätta om antioxidanter

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter definieras som naturliga ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot så kallade fria syreradikaler och sänker hastigheten på oxidationen i kroppens celler.  

Fria radikaler och oxidation

När vår kropp förbränner syre producerar den ämnen som kallas fria radikaler. En viss mängd av dessa ämnen är inte skadlig. De används bland annat av vita blodkroppar för att döda bakterier och vissa celler.

Fria radikaler och oxidation är en naturlig process i kroppen, men kan också få förödande konsekvenser. Om det blir för många fria radikaler och kroppen utsätts för oxidativ stress kan det skada våra celler, däribland arvsmassan (DNA).

Antioxidanter skyddar cellerna

Vi kan få ett överskott av fria radikaler i kroppen vid stress, infektioner, strålning, solning och till och med av tobaksrök. Studier visar även att fria radikaler kan påverka åldringsprocessen. Det är därför nödvändigt med antioxidanter för att motverka dessa processer. Detta sker genom att antioxidanterna oxideras för att skydda andra molekyler.

Olika typer antioxidanter

Det finns en rad olika typer och grupper av antioxidanter. Bland de ämnen som räknas som antioxidanter hittar vi vitaminer, karotenoider, peptider, fenoler, enzymer och proteiner. Några antioxidanter producerar till och med kroppen själv – såsom bilirubin, urinsyra, katalas, glutationperoxidas (GPx), liponsyra och superoxiddismutas (SOD).

Antioxidanter i mat

Även om några antioxidanter produceras i kroppen så finns det andra antioxidanter som vi måste få i oss genom maten. Antocyaniner är särskilt verkningsfulla antioxidanter och är det växtfärgämne som gör så att växterna får sin färg. En kost som är rik på bland annat gröna, gula, röda, svarta och blå frukter och grönsaker kan således ge tillräcklig mängd antioxidanter.

Antioxidanter finns bland annat i:

  • Valnötter och solrosfrön.
  • Bär som till exempel blåbär, smultron, svarta vinbär, lingon, björnbär, körsbär och kråkbär.
  • Grönsaker som broccoli, rödkål och grönkål.
  • Grönt te, kaffe och choklad.

Intag av antioxidanter

C-vitamin, E-vitamin och betakaroten utgör en fjärdedel av antioxidantinnehållet i de flesta matväxter. Undantagen är kiwi, som innehåller hela 90 procent C-vitamin, och morötter som innehåller så många som fem olika karotentyper, däribland betakaroten, lykopen, lutein och zeaxantin.

Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med antioxidanter är genom en hälsosam och varierad kost. Frukt bidrar med cirka hälften av antioxidanterna, bär med en fjärdedel och grönsaker, rotsaker och torkad frukt med cirka en tiondel vardera. Det lönar sig därför att följa Livsmedelsverkets kostråd: 500 gram frukt och grönt om dagen. Glöm inte bär! Om du av någon anledning inte får i dig den rekommenderade dagliga mängden kan kosttillskott användas som ett komplement till kosten.

Vad skiljer Medox från vanliga antioxidanter?

Medox innehåller en unikt hög koncentration av de naturliga antocyaninerna i blåbär och svarta vinbär genom en skonsam process, som anrikar antocyaninerna från bären. Medox innehåller hela 80 mg antocyaniner per kapsel, vilket motsvarar en stor handfull av de färska bären. Bären har flera dokumenterade hälsoegenskaper, som bidrar till kroppens normala funktioner.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.