Blåbärspaj

Här pratar vi finfika! Njut den kall. Eller ljummen, då kommer smakerna allra bäst till sin rätt. Dekorera med färska blåbär.

Mängd: 6 st
Konditor: Daniel Roos

Ingredienser

Mördeg
240 gsmör, osaltat, mjukt
170 gflorsocker
1 stvaniljstång
50 gmandelmjöl
4 gsalt
2 stkägg, rumstempererade
420 gmjöl
Blåbärskräm
250 gblåbärspurè (mixade bär)
50 gsocker
25 gcitron
15 gmaizena
Dekoration
100 gblåbär
Havreströssel
170 gströsocker
130 gsmör
60 ghavregryn
140 gvetemjöl

 

Metod

Mördeg

Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan smöret med florsocker, vaniljstångsfrön, mjöl, mandelmjöl och salt. När allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör ihop till en fast deg. Låt degen svalna i kylen. Kavla sedan ut degen till ca 3 mm tjocklek. Klä de små tartelettringarna med degen. Baka dem ca 7 min på 175o C. Tag ut dem ur ugnen och låt de svalna.

Blåbärskräm

Koka blåbärspurén tillsammans med socker. Blanda citronsaften med maizena. Koka sedan allt 1-2 min.

Havreströssel

Blanda alla ingredienser i en mixer. Fördela sedan strösslet jämnt på en plåt och baka i ugnen på 180o C i ca 10 min.

Montering

Fyll tartelettskalen med blåbärskräm, garnera med några hela blåbär och toppa med havreströsslet. Pajen kan värmas i ugnen eller ätas kall.

Klicka för att ladda ner receptet (PDF, 139KB)