Bygg enkelt upp musklerna hemma

Tycker du om att gå på långa promenader, men drar dig för att gå på gym för att styrketräna? Här får du 3 bra tips på hur du enkelt kan bygga upp muskulaturen hemma.

De flesta av oss har fått lära oss att rörelse och aktivitet är viktigt för att bibehålla god funktion i musklerna, i synnerhet när vi blir äldre.

Många av dem som är duktiga på att konditionsträna och ta promenader glömmer dock bort att även styrketräning och kost är viktigt för att bibehålla en normal funktion i musklerna.

Här får du 3 bra tips på hur du enkelt kan bygga upp muskulaturen hemma:

1. Använd kroppen som motstånd

Styrketräning är viktigt då det kan bidra till att stärka både muskler och skelett. Kombinera gärna med konditions- och rörlighetsträning, så länge du inte glömmer bort styrkan helt.

Kom ihåg att allt är bättre än ingenting. Styrketräningen behöver inte vara så ansträngande. Det är bättre att avsätta 10 minuter om dagen än att ha ambitionen om långa träningspass som aldrig blir av.

Allt är bättre än ingenting!

Fyll tomma flaskor med vatten och använd dessa som vikter eller använd kroppen som motstånd och gör övningar som till exempel plankan eller knäböj på vardagsrumsgolvet.

Välj antal repetitioner för varje övning utifrån vad som passar din kropp och styrkenivå. Du kan exempelvis börja med 15 repetitioner av vardera och upprepa två eller tre gånger. Nästa gång kan du öka antalet repetitioner, om det känns bra.

2. Prova nya träningsformer

Du har kanske inte tänkt på att träning med låg intensitet, såsom pilates och yoga också kan vara bra för att bygga upp muskulaturen.

Flera av övningarna inom dessa träningsformer kan bidra till att stärka kärnmuskulaturen och vara en verklig utmaning för muskler i armar och ben.

Det går att hitta flera spännande träningsupplägg med instruktionsvideor på nätet om du föredrar att träna hemma.

Det viktigaste är att hitta någonting som du tycker är roligt!

Vill du hellre styrketräna med elastiska band, balansboll eller dans? Det viktigaste är att du hittar någonting som du tycker är roligt, annars kan det bli svårt att genomföra på regelbunden basis.

3. Ge musklerna rätt näring

Tänk på att det du äter också kan påverka musklerna. Visste du till exempel att svarta vinbär kan bidra till musklernas normala funktion?

Detta beror till stor del på en särskild typ av naturliga antioxidanter som finns i färgämnet hos de mörka bären.

Dessa antioxidanter kallas antocyaniner. Blåbär, som också innehåller antocyaniner kan bidra till normal perifer blodcirkulation, vilket kan hjälpa kroppen att snabbare återhämta sig efter styrketräning.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.