Vad gör blåbären för magen?

Blåbär har använts i europeisk folktradition i tusen år. Det är tydligt att de redan då visste om de positiva hälsoegenskaperna som det lilla bäret har. Fortsatt i dag används blåbär för att få en normalt fungerande mag-tarmkanal.

prova medox gratis här

Blåbär både färska och torkade, har använts inom den folkliga traditionen för att bidra till en normal mag-tarmfunktion samt till att stödja slemhinnornas normala funktion i magen och tunntarmen. 

Blåbär bidrar till en normal mag-tarmfunktion

Blåbär innehåller bl.a. antocyaniner, som bidrar till slemhinnornas normala funktion i magsäcken och tunntarmen. Likaså bidrar blåbär till en normal tarmfunktion.

Blåbär innehåller intressanta näringsämnen

Trots att vi har en enorm resurs i de svenska skogarna, som är fulla av blåbär så importerar Sverige stora mängder blåbär varje år. Bären ser kanske inte så olika ut, men de svenska skogsblåbären innehåller faktiskt 70 procent mer antioxidanter än odlade blåbär köpta i affären. Därför bör du helst plocka de svenska bären själv, eller köpa dem, istället för att handla de odlade bären i affären. 

Betakaroten och viss del av ren A-vitamin samt C-vitamin finns det i de nordiska blåbären. Färgstarka frukter, bär och grönsaker innehåller oftast mycket antioxidanter. Anledningen är det höga innehållet av flavonoider och karotenoider.

Använda och förvara blåbär

Om du vill använda blåbär för att få i dig vitaminerna och mineralerna bör du äta färska eller frysta svenska blåbär. Anledningen till detta är att vissa näringsämnen förstörs vid värmebehandling – till exempel C- vitamin.

Tips!

Vill du förvara bären och samtidigt bevara det höga innehållet av antioxidanter bör bären snabbt frysas ner. Generellt är det viktigt med snabb nedkylning och en jämn förvaringstemperatur. Bären kommer att vara nästan lika nyttiga när du tar ut dem ur frysen som när du plockade dem.

läs mer om Medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.