När är blåbären mogna?

Bären som är från naturens eget skafferi innehåller en mängd näringsämnen, som antioxidanter kallade antocyaniner och dessa ämnen från blåbär bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Många kombinerar en tur i skogen med att plocka blåbär. Men när är de mogna?

Många väljer den enkla lösningen och åker till affären för att handla blåbär. Dessa bär är så kallade amerikanska blåbär eller trädgårdsblåbär. Trots att de innehåller både vitaminer och antioxidanter, så har de en bit kvar till att komma upp i samma nivåer som de vilda skogsblåbären.

Att plocka blåbär i den svenska naturen är gratis. Eftersom de växer i stort sett överallt är de dessutom lätta att hitta. Om du använder en bärplockare går det relativt fort. Förutom att fylla på lagren så får du en frisk tur i naturen och lite träning. Om du tar med dig familj eller vänner kan blåbärsplockningen bli en trevlig aktivitet som ni gör tillsammans.

Mogna blåbär

Den svenska blåbärssäsongen är relativt kort och varierar något från år till år. Den beräknas pågå från mitten av juni till slutet av augusti/början av september, men kan variera beroende på hur sommarvädret har varit och om du är i södra eller norra delen av landet.

Om det har varit en kall sommar eller mycket torka kommer blåbärssäsongen att börja senare. Om det har varit en varm sommar med lämpliga regnnivåer kommer säsongen att börja tidigare. Blåbären mognar en till tre veckor tidigare i södra delen av landet än högre upp i landet. 

läs om Medox här

PASSA PÅ: Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här för att läsa mer.

Fulla av viktiga näringsämnen

Att plocka blåbär själv lönar sig då de vilda skogsblåbären innehåller 70 procent mer antioxidanter än bären du köper i affären. Antioxidanter är naturliga ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot så kallade fria syreradikaler eller som regelverket säger skyddar cellerna mot oxidativ stress...

Vitaminer och mineraler

Utöver antioxidanterna C- och E-vitamin som finns i blåbär, så innehåller blåbär dessutom vitamin A, B1, B3 och folsyra. Av mineralerna finns det kalium, kalcium, fosfor, järn, magnesium och zink. Det finns också fibrer i blåbär samt en liten del fleromättade fettsyror.

Det kanske mest uppmärksammade och nyttiga näringsämnet i blåbären är det blåsvarta färgämnet i skalen samt den blå färgen på fruktköttet, som kallas för antocyaniner, vilket tillhör gruppen polyfenoler, som näringsämnen. Blåbär med sina antocyaniner är antioxidanter, som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress eller skyddar mot så kallade fria syreradikaler, som hela tiden bildas i våra kroppar under pågående aktiviteter. Blåbär med sina antocyaniner skyddar bl.a. ögonen mot fria radikaler och bidrar till normal perifer blodcirkulation och normal kärlhälsa.

Det är härligt att bli riktigt blå om munnen och låta blåbären bli en del av en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Nu har du inga anledningar till att inte ta dig ut i skogen och plocka med dig 100 procent ekologiska (!) och inte minst mycket nyttiga blåbär.

PROVA MEDOX GRATIS här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.