Den norska blåbärsprodukten som är en del av livet

Många känner till att blåbär är nyttiga. Svenskar är faktiskt bland dem som äter mest blåbär i världen. En aktuell norsk blåbärssatsning gör det populärt både i Norge och internationellt, tack vare teknik som extraherar och koncentrerar antioxidanter från blåbäret. Nordisk sundhet i en kapsel helt enkelt.

Många av de hälsosamma aktiva substanserna hos blåbär finns i skalet med sitt färgämne och i de små fröna. Det är här de viktiga antocyaninerna sitter – naturliga antioxidanter från blåbär som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.

Blåbären vi köper i butiken är ofta odlade utländska bär med 70 procent mindre antocyaniner än vilda svenska blåbären. Om du vill vara extra hälsosam ska du därför inte äta vilka blåbär som helst. Du måste äta de vilda bären som gör både munnen och fingrarna blålila. Hur mörka bären är har nämligen stor betydelse. Som en tumregel kan man säga att ju mer färgämnen bären innehåller, desto mer antocyaniner får du med på köpet.

Eftersom blåbären bara mognar på somamren och höstkanten, så får endast mycket få i sig tillräckligt med antocyaniner från färska bär året runt. Djupfrysta blåbär är därför en tillgång året runt.

Rogalandsföretag mot strömmen

En av anledningarna till att det norska företaget MedPalett har haft stor framgång med Medox är: koncentrerade antioxidanter från svenska blåbär och svarta vinbär i kapsel. Medox uppskattas av allt fler både i Norge och i andra länder på grund av sina hälsofrämjande egenskaper.

Med utgångspunkt i över 20 års forskning vid universitetet i Bergen samt flera års forskningssamarbete mellan universitetet och deras eget forskningslabb i Sandnes har MedPalett utvecklat en ren antocyaninprodukt av de mest hälsofrämjande antocyaninmolekylerna.

Med en patenterad framställningsprocess klarar de av att förädla en rekordstor mängd antocyaniner in i varje kapsel. Detta har ingen tidigare klarat av, vilket är en av anledningarna till att produkten är så unik.

Internationellt och lokalt erkännande

Då den tyska hälsoindustrigiganten Evonik Nutrition & Care skulle intensifiera sin satsning inom hälsa letade de världen över efter högkvalitetsprodukter.

Evonik lät sig imponeras av forskningen och dokumentationen bakom Medox och har stora planer framöver för kosttillskottet. Folkhälsa står i centrum.

År 2015 vann MedPalett det prestigefyllda Norrønapriset för sitt banbrytande arbete med Medox. Priset tilldelas privatpersoner eller företag som har bidragit till stimulans, tillväxt och utveckling av branschen.
 
Årets vinnare av Norrønapriset är ett nyskapande företag som har utvecklat sin mission och sitt mål om en bättre folkhälsa. Företaget har bidragit till utveckling inom sin bransch och är nytänkande och banbrytande. De har positionerat sig lokalt och internationellt, sa ordföranden Stanley Wirak i Sandnes under utdelningen av priset på Norrønakonferensen 2015.

– Deras produkt är helt unik. Den är, till skillnad från andra kosttillskott, vetenskapligt dokumenterad vid universitet och universitetssjukhus i Norge, EU, Australien, Kina och USA sedan den lanserades på marknaden år 2000, förklarade Stanley Wirak.

Många nöjda kunder

Eftersom jag är så pass nöjd med vad jag får ut av Medox har jag absolut inga planer på att sluta. En av mina döttrar har också börjat äta det regelbundet, för att Medox innehåller blåbär som bidrar till och bibehåller ögats normala funktion och bidrar till normal synförmåga, säger Thomas Buchar.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.