Vad är oxidativ stress?

Oxidativ stress är beteckningen på vad som sker i kroppen om antioxidanter inte klarar av att oskadliggöra fria radikaler som bildas i samband med ämnesomsättningen.

PROVA MEDOX GRATIS

Oxidativ stress är beteckningen på vad som sker i kroppen om antioxidanter inte klarar av att oskadliggöra fria radikaler och andra reaktiva syreföreningar i celler och vävnader. Oxidativ stress är en kemisk reaktion där elektroner förflyttas från friska molekyler till andra, oxiderande ämnen. Oxidativ stress kan skapa skadliga kedjereaktioner som i värsta fall kan skada kroppens celler.

Fria radikaler och andra reaktiva syre- och kväveföreningar bildas när kroppen förbränner mat efter att vi har ätit. Även olika sjukdomar, rökning, miljögifter, läkemedel, alkohol och strålning bidrar till att dessa ämnen bildas. Om sådana reaktiva molekyler inte elimineras eller neutraliseras av antioxidanter eller kroppens eget försvar uppstår oxidativ stress och en obalans i kroppen.

PASSA PÅ: Väljer du vårt prisvärda och populära OPTIMAL-paket sparar du 20 procent och får dessutom din försändelse fraktfritt >

Fria radikaler, oxidativ stress och antioxidanter

De flesta har hört talas om fria radikaler, en biprodukt från kroppens energiförbränning som vid ett överskott kan vara skadligt för kroppens celler. Stress, tilltagande ålder, solning, rökning, omfattande konditionsträning och dålig kosthållning kan leda till att det bildas fler fria radikaler än de antioxidanter som finns naturligt i kroppen klarar av att neutralisera kombinerat med de antioxidanter som tillförs genom kosten. Då uppstår det s.k. oxidativ stress, ett tillstånd som kan påverka vår kropp negativt.

Antioxidanter är kroppens försvar mot fria radikaler

Förutom kroppens eget antioxidant försvar mot fria radikaler (enzymer och lågmolekylära ämnen som samverkar) har vi antioxidanter i vår kost. Det är en grupp organiska ämnen. Ordet betyder ”mot oxidation” och är molekyler som är villiga att överlämna sina elektroner till de fria radikalerna. Då bryts kedjan av reaktiva fria radikaler och cellerna skyddas mot angrepp från dessa.

Det bästa sättet att få i sig extra antioxidanter och tillräckligt med dem är genom en hälsosam och varierad kost. Frukt bidrar med cirka hälften av antioxidanterna, bär med en fjärdedel och grönsaker, rotsaker och torkad frukt med cirka en tiondel vardera. Det lönar sig därför att följa Livsmedelsverkets kostråd: 500 gram frukt och grönt om dagen.

Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt.

Om du av någon anledning inte får i dig den rekommenderade dagliga mängden frukt, grönt och bär kan kosttillskott användas som ett komplement till kosten. Motion och normal fysisk aktivitet verkar också kunna minska graden av oxidativ stress.

Medox med blåbär och svarta vinbär innehåller antocyaniner. Antocyaniner är de naturliga färgämnena i mörka bär, som fungerar i vår kropp som antioxidanter. Blåbär innehållande antocyaniner är naturliga antioxidanter, som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.

HÄMTA DITT ERBJUDANDE HÄR

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.