Kan blåbär bidra till att bibehålla en normal kolesterol balans och sunda blodfetter?

Medox innehåller svenska blåbär som balanserar kroppens kolesterol och bidrar till normala blodfetter. Här kan du läsa mer om den viktiga kolesterolbalansen i kroppen...

beställ medox här

Även om det i vissa fall är ärftligt, så är det ofta livsstilen som påverkar kolesterolhalten hos de flesta. Som tur är kan du själv göra vissa saker för att hålla kolesterolet på en balanserad nivå.

Men vad är egentligen kolesterol?

Kolesterol är förenklat ett fettämne som vi inte klarar oss utan. Det är en helt nödvändig byggsten som kroppen själv producerar och som är oumbärlig för alla våra celler. Det transporteras i blodet via stora transportmolekyler, och det är dessa som avgör om fettämnet har en bra eller dålig inverkan på blodkärlen – även känt som bra och dåligt kolesterol.

Om kolesterolet binder sig till en LDL-molekyl (LDL = Low Density Lipoprotein) är det med tiden inte nyttigt. Detta kallas därför det ”dåliga” kolesterolet. Om fettämnena däremot binder sig till den ”bra” HDL-molekylen (HDL = High Density Lipoprotein) fraktas kolesterolet istället bort från kärlväggarna. Vanligtvis kontrolleras kolesterolvärdet vid provtagning på din läkarmottagning. Det bästa för hälsan är ett balanserat totalvärde mellan dessa två i blodet.

Eftersom kolesterol både är nödvändigt och farligt är det centralt att hålla kolesterolvärdena på en bra nivå, så att kroppen får vad den behöver, men så att inget överskott stannar kvar i blodkärlen.

Detta kan du själv påverka

Livsstilen påverkar kolesterolvärdet

I vissa fall är det ärftligt, men oftast är det livsstilen som påverkar kolesterolvärdet. Det finns därför några olika saker som du själv kan göra för att bibehålla en balanserad kolesterolnivå. Det allra viktigaste är att ha en hälsosam kost tillsammans med regelmässig fysisk aktivitet. Det är viktigt att du får i dig mindre mättat fett, samtidigt som du ska äta rikligt med frukt, bär, grönsaker och fibrer.

Kolesterol är en del av blodfetterna och kontrolleras genom ett blodprov. Det är viktigt att ha kontroll på blodfetterna och främst kolesterolet om man kommer lite upp i åren eller är lite för överviktig.

PASSA PÅ: Beställ Medox Optimal paket. Du sparar 20 procent och får Medox fraktfritt hem >

Mat & Dryck

Omättat fett

Att minska ner på mättat fett och i stället äta omättade fetter är viktigt för att förändra kolesterol-balansen. Det betyder mindre av fett kött, feta charkprodukter och feta mejeriprodukter samt mer av feta fiskar, som lax, makrill och sill samt vegetabiliska oljor och fetter, utom kokosfett.

Frukt, grönsaker och bär

Grönsaker och frukt har många nyttiga näringsämnen, men också fibrer. 5 frukter/grönsaker/bär om dagen, eller 500 gram, är ett bra riktmärke. Matiga grönsaker som rotfrukter och kålsorter innehåller både mycket fibrer och många näringsämnen. Grovt bröd ger också bra fibrer. Havre och råg innehåller dessutom betaglukaner, som har en direkt effekt på kolesterolvärdet genom att normalisera halten LDL-kolesterol i blodet.

Visste du detta om våra svenska blåbär?

Alla känner inte till att vanliga svenska blåbär kan bidra till att balansera kolesterolet. Färgämnet hos de blå bären är nämligen en särskild typ av antioxidant, så kallade antocyaniner. Forskning visar att dessa naturliga antioxidanter kan bidra till att upprätthålla en normal kolesterolbalans, och dessutom skydda kroppen mot fria radikaler och därmed mot oxidativ stress.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM ANTOCYANINER

Livsstil & Fysisk aktivitet

Undvik rökning och överdrivet alkoholintag, och se till att du rör på dig regelbundet. Snabba promenader, dans, stavgång, joggning, simning, cykling och så vidare är exempel på bra motion. Det viktiga är att man rör på sig, inte vad man gör. Trädgårdsarbete och städning är också bra exempel på fysisk aktivitet.

Balansera kolesterolet

Det viktigaste du själv kan göra för ditt kolesterol är att ha en hälsosam kost. Få därför i dig mindre mättat fett och ät frukt, bär, grönsaker och fibrer. Undvik dessutom rökning och överdrivet alkoholintag och se till att du rör på dig regelbundet så har du kommit en god bit på vägen mot en god hälsa.

Vad säger forskningen om blåbär och kolesterol?

Studier med Medox avseende kolesterol visar att kosttillskottet innehållande blåbär bidrar till att balansera kolesterolet. Detta är visat i studier med odlade celler där mekanismerna för balansering av kolesterolet undersökts och i välkontrollerade kliniska studier där försökspersoner med ohälsosam kolesterolbalans testats och under en tid tagit Medox eller placebo1,2. Resultaten i dessa studier visar signifikant förbättrad blodfettsprofil av Medox jämfört med placebo. Man ska dock komma ihåg att dessa studier gjorts för att specifikt studera verkningsmekanismer och att man därför använt högre doser (4 kapslar dvs 320mg antocyaniner/dag) än de som rekommenderas för i övrigt friska personer.  I en så kallad metastudie, där man sammanväger data från flera välkontrollerade studier av antocyaniner (doser från 90 till 320mg/dag) med totalt knappt 600 försökspersoner med förhöjda blodfetter, visas hälsofrämjande sänkning av total-kolesterol, triglycerider, LDL-kolesterol samt höjning av HDL-kolesterol i jämförelse med kontrollvärden3.

Medox är vetenskapligt dokumenterat bland annat genom över 30 studier totalt på Medox inom olika forsknings-områden, som utförts vid universitet och universitetssjukhus både i Sverige, Norge och internationellt. Här kan du läsa mer om Medox studier >

Att ta en daglig dos av Medox kan därför vara ett bra komplement till en hälsosam kost och en aktiv livsstil.

HÄMTA DITT ERBJUDANDE HÄR

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

Referenser:

  1. Qin Y, Xia M, Ma J, Hao YT, Liu J, Mou HY, Cao L and Ling WH Anthocyanin supplementation improves serum LDL- and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am J Clin Nutr, 2009. 90: 485-492.
  2. Zhu Y, Xia Y, Yang Y, Liu F, Li Z, Hao Y, Mi M, Jin T and Ling W Purified anthocyanin supplementation improves endothelial function via NO-cGMP activation in hypercholesterolic individuals. Clinical Chemistry, 2011. 57:11, 1524-1533.
  3. Liu C, Sun J and Bo Y Effects of anthocyanin on serum lipids in dyslipidemia patients: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE, 2016, 1-11.