Kan maten vi äter bidra till en normal ögonhälsa?

Genom att inta rätt näringsämnen kan vi minska risken och troligen sakta ner processen för åldersförändringar i vår synförmåga. Här kan du läsa mer om vilka livsmedel och näringsämnen som kan bidra till en normal ögonhälsa.

Nyttiga livsmedel som kan bidra till ögonens normala funktion och bibehållen synförmåga

Av de fem sinnena, syn, hörsel, smak, lukt och känsel, är synen viktigast. Två tredjedelar av all information som kommer till hjärnan hamnar där med ögonens hjälp. Vad vi äter påverkar vår syn och ögonhälsa både direkt och indirekt. Nedsatt syn kan orsakas av livsstilsrelaterade tillstånd men genom att äta hälsosamt och ha en aktiv livsstil kan du hjälpa till att undvika dessa.

Det har forskats mycket på vilka näringsämnen som är viktiga för synen och ögonhälsan, och det rekommenderas att man får i sig tillräckligt av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bär, frukt och grönt är  viktiga källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter som antocyaniner.

Vilka näringsämnen bidrar till ögonens normala funktion?

Låt oss se på några näringsämnen och tillhörande livsmedel som kan bidra till ögonens normala funktion. Listan tar utgångpunkt i vilka hälsopåståenden som EU-kommissionen har godkänt och tillåter för respektive ämne:

  • Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av minst 250 mg DHA.

  • Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

  • Vitamin B2 bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

  • Vitamin A bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

  • Vitamin E är en antioxidant, som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.

  • Zink bidrar till att bibehålla normal synförmåga och skydda cellerna mot oxidativ stress.

  • Blåbär med sina antocyaniner bidrar till ögonens normala funktion och synförmåga samt som antioxidant för att skydda våra celler mot oxidativ stress.

  • Extrakt av Tagetes erecta bidrar till att förbättra synskärpan.

PASSA PÅ! Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här för att läsa mer.

Kost som kan bidra till normal synförmåga

Vad vi äter kan påverka vår hälsa och givetvis gäller samma för ögonen, genom att inta rätt näringsämnen kan vi minska risken och troligen sakta ned processen för åldersförändringar i vår synförmåga. Här listar vi några vanliga livsmedel som kan ha betydelse för ögonens normala funktion:

Blåbär. Vårt nordiska blåbär är det bär som genom sin blå färg i skal och fruktkött är rikast på antocyaniner, som är antioxidanter, vilka bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Blåbär bidrar också till ögonens normala funktion och synförmåga samt till blodkärlens normala funktion och normal perifer cirkulation.

Ägg. Ägg, och då äggulan innehåller, A-vitamin i betydande mängd som bidrar till att bibehålla normal synförmåga. Det förekommer också lutein och zeaxantin i äggulan.

Grönkål. Grönkål är ett näringsrikt livsmedel med ett betydande innehåll av vitaminerna A och C. Dessutom så har grönkål ett rikt innehåll av betakaroten, som är ett provitamin till vitamin A. A-vitamin bidrar till att bibehålla normal synförmåga. C-vitamin är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress samt bidrar till normal kollagenbildning, vilket har betydelse för blodkärlens normala funktion.

Fisk. Lax, tonfisk och makrill tillhör gruppen feta fiskar och innehåller därmed bl.a. Omega-3 fettsyran DHA. I 100 g kokt lax ingår det 1600 mg DHA, vilket är en betydande mängd. DHA bidrar till normal synförmåga och till hjärnans normala funktion. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intak av minst 250 mg DHA.

Citrusfrukter. Apelsin, mandarin, citron och andra citrusfrukter innehåller en betydande mängd C-vitamin samt zeaxantin. Vitamin C är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress samt bidrar till normal kollagenbildning, vilket har betydelse för blodkärlens normala funktion.

Morot och gula frukter. Morot är rik på betakaroten, som är en provitamin till A-vitamin. Det betyder att betakaroten kan omvandlas i kroppen till A-vitamin i den mängd som kroppen har behov av. Det finns en del gula frukter som också innehåller betakaroten, som mango, pumpa och sötpotatis. Vitamin A bidrar till att bibehålla normal synförmåga.

Nötter och frön. Nötter och frön innehåller främst en betydande mängd av mineraler och då främst kalcium, kalium, magnesium, selen och zink. Selen och zink är antioxidanter, som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Zink bidrar också till att bibehålla normal synförmåga. Valnötter bidrar till att förbättra blodkärlens elasticitet. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 30 g valnötter.

Blåbär bidrar till ögats normala funktion

Ögats normala funktion är komplicerad och kräver att man sköter sitt normala liv med intag av näringsämnen, motion och vila på bästa sätt. Idag ställs höga krav på våra ögon då mycket detaljerad information kommer genom all tid framför datorer, TV och mobiltelefoner. Mycket tid inomhus och i många fall torr luft samt påverkan från miljön kan leda till ansträngda ögon.

Även åldern tar ut sin rätt, som gör att de olika funktionerna i ögat påverkas genom en viss stelhet i ögonens normala funktion. Man kan sammanfatta det som att ögonen påverkas dagligen av fria radikaler samt att den normala funktionen är ansträngd och under press!

Vad vi äter påverkar vår syn och ögonhälsa både direkt och indirekt. Det har gjorts mycket internationell forskning på vilka näringsämnen som är viktiga för synen, och det rekommenderas att man får i sig tillräckligt av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bär, frukt och grönt är känt som viktiga källor till naturliga antioxidanter som antocyaniner, som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.

Blåbär har visat sig ha ett mycket högt innehåll av just detta – och speciellt de svenska, vildväxande blåbären som färgar både mun och fingrar lila. Därför är blåbär guld värda för synen!

hämta ditt prova på-erbjudandet här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.