Antioxidanter, antioxidant, antioxidanterna
Ämnen som finns i frukt, bär och grönsaker och som motverkar oxidering i kroppen och dess kedjereaktioner, nedbrytning (oxidation) av fettämnen, cellmembran och arvsmassa i kroppen. Exempel på antioxidanter är en del vitaminer och mineraler, karotenoider, peptider, enzymer, polyfenoler inkluderat flavonoider och antocyaniner.
Antocyaniner
Särskilt kraftfulla antioxidanter som ger växter sin blå färg (cyan = blå, anto = växt), samtidigt som de utgör växternas eget immunsystem. Antocyaniner har genom internationell klinisk forskning visat sig ha hälsofrämjande egenskaper och är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.
Blåbär
Blåbär (Vaccinium myrtillus) är en flerårig halvbuske som tillhör familjen ljungväxter. På hösten får dessa buskar saftiga, mörkblå bär. Inom befolkningen är blåbär kända för sina hälsofrämjande egenskaper. Färgämnena antocyaniner som finns i blåbär och som ger bären sin blå färg är kraftfulla antioxidanter och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress.
Dubbelblind
Varken deltagarna eller de medicinska forskarna i studien vet vem som får riktiga kapslar och vem som får låtsaskapslar (placebo).
Evonik
Det tyska kemi- och life science-företaget Evonik Nutrition & Care köpte 2016 Medox-producenten MedPalett, som har sitt säte i Sandnes, Norge. Evonik Nutrition & Care kommer att satsa stort på att marknadsföra Medox internationellt.
Flavonoider
Växtsubstanser som är effektiva antioxidanter, som skyddar vår celler mot oxidativ stress.
Fria radikaler
Mycket aktiva kemiska ämnen som kan sätta i gång kedjereaktioner och förstöra fettämnen i kroppen, cellmembran och arvsmassa samt orsaka infektioner. Ämnena bildas när cellerna omsätter energi, till exempel vid träning, eller till följd av yttre påverkan från UV-strålar, alkohol, radioaktiv strålning, läkemedelsanvändning, tobaksrök osv. Många av de fria radikalerna är syreföreningar.
Immunsystem
Immunsystemet består av särskilda organ, vävnadstyper, proteiner och celler som skyddar kroppen mot bakterier, virus, svampangrepp och infektioner. Immunsystemet jobbar ständigt med att hålla oönskade ”inkräktare” på avstånd.
In vitro
Studier som genomförs på celler utanför kroppen.
In vivo
Studier som genomförs i den levande kroppen, och som därför är mycket mer komplicerade. In vivo-studierna ger bäst vetenskapliga belägg för vilken verkan som de testade ämnena har.
Klinisk studie
En klinisk studie är en procedur eller en undersökning som utförs på människor med avsikten att undersöka vilken effekt en produkt har.
Kolesterol
Kolesterol är ett fettliknande ämne som transporteras i blodet med hjälp av stora transportmolekyler. Dessa molekyler avgör om kolesterolet har en bra eller dålig effekt på blodkärlen, och det bästa för hälsan är ett balanserat totalvärde. Förenklat handlar det om bra och dåligt kolesterol och vilken transportmolekyl det binder sig till. Om kolesterolet binder sig till en LDL-molekyl kan det leda till hälsoproblem. Detta kallas därför det ”dåliga” kolesterolet. Om de fettliknande ämnena binder sig till HDL-molekylen minskar risken för hälsoproblem.
Kosttillskott
Kosttillskott avser primärt produkter, som kompletterar en normal kost, i flytande eller fast form (tabletter/kapslar), som kan tillföras kroppen, vanligen vitaminer och mineraler, men även växtextrakt, fettsyror och aminosyror.
MedPalett
MedPalett har sitt säte i Sandnes, Rogaland i Norge, och har producerat och levererat Medox till tusentals hälsomedvetna användare sedan år 2000. MedPalett köptes 2016 av det tyska kemi- och life science-företaget Evonik Nutrition & Care. Evonik Nutrition & Care kommer att satsa stort på att marknadsföra Medox internationellt.
Oxidation
Kemisk process där en fri radikal skapar en oönskad förändring i till exempel fett. Vi känner igen det från köksbänken där äpplen får en brun snittyta då de utsätts för luft och ljus och smör blir härsket om det förvaras varmt. Motsvarande processer kan ske i kroppen.
Oxidativ stress
Obalans mellan oxidation, som är en naturlig process som bland annat bildar fria radikaler i kroppens celler, och antioxidanter, som är kroppens försvar mot oxidation. Om det bildas fler fria radikaler än vad antioxidanterna klarar av att neutralisera, till exempel vid tobaksrökning, föroreningar, psykisk och fysisk stress (såsom intensiv träning) eller bristfällig kost, uppstår det som vi kallar för oxidativ stress.
Placebokontrollerad
Hälften av kapslarna som används är låtsaskapslar och hälften är riktiga kapslar.
Polyfenoler
Ämne som bildas i växter och som omfattar tannin (garvsyra i te och vin) och flavonoider såsom antocyaniner.
Randomiserad
Personerna som ingår i en klinisk studie delas slumpmässigt in i grupper.
Studie
En klinisk studie är en procedur eller en undersökning som utförs på människor med avsikten att undersöka vilken effekt en produkt har.
Supermat
Supermat är ett begrepp kopplat till extra hälsosam mat eller livsmedel med högt näringsvärde med rikligt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Supermat kan anses vara en mervärdes kost och några exempel är blåbär, tranbär, svarta vinbär, granatäpple, bönor, chiafrön, gojibär, vitlök, lax, honung, kiwi, soja och havre.
Svarta vinbär
Svarta vinbär (Ribes nigrum) är namnet på vissa arter inom vinbärsfamiljen. På hösten får dessa buskar mörkblå, nästan svarta bär. Inom befolkningen är svarta vinbär kända för sina hälsofrämjande egenskaper. Färgämnena antocyaniner som finns i svarta vinbär och som ger bären sin mörka färg är kraftfulla antioxidanter, som skyddar våra celler mot oxidativ stress.
Trädgårdsblåbär
De stora, färska blåbären som vi köper i affären är inte desamma som de vilda bären som vi plockar i skogen. Trädgårdsblåbär (Vaccinium corymbosum) har blått skal, men är vita inuti. De innehåller 70 % mindre antioxidanter än vilda blåbär. Läs mer

Ordlista