Nyttig fakta om svarta vinbär

Vinbärsbusken var kanske aldrig ditt förstahandsval när du skulle plocka bär som barn, men i dag smakar bären bättre och är nyttigare än någonsin. Här har vi samlat allt du behöver veta om den enastående vitaminbomben svarta vinbär.

I Svenska Nationalencyklopedin kan man läsa ”Det är en uppemot 1,5 m hög buske som har handflikiga, 6–10 cm långa blad med talrika, gula, oskaftade, aromatiskt doftande körtlar på undersidan. De små röd till brungröna blommorna (maj–juni) sitter i hängande klasar. De vitaminrika bären är svarta, sällan gulgröna, och aromatiska med särpräglad smak. Arten växer i lundar, strandsnår och fuktiga skogar i Europa samt centrala och norra Asien, i Sverige vilt eller förvildat norrut till Torne lappmark och särskilt vanligt i Stockholms skärgård. Den odlas i många sorter, flertalet härdiga. Bären används till sylt, saft och gelé."

Svarta vinbär - en C-vitaminbomb!

Man har känt till svarta vinbär i Sverige sedan 1600-talet, och de används i stora delar av Europa. Bären är särskilt populära i Storbritannien. Under andra världskriget uppmanades befolkningen att odla svarta vinbär av den brittiska regeringen. Syftet var att säkra intaget av C-vitamin under vintern. Bären användes för att göra svartvinbärssaft som delades ut till barn över hela landet, vilket ledde till ökad popularitet. Idag är Nya Zealand en av världens ledande producenter av svarta vinbär.

Högt näringsinnehåll

Arnfinn Nes vid Bioforsk i Norge har doktorsexamen i svarta vinbär och har berättat att svarta vinbär har förädlats i modern tid för att uppnå högre vitamininnehåll och göra bären sötare. De svarta vinbärssorter som odlas i dag innehåller därför flera gånger mer C-vitamin och antioxidanter än de sorter som odlades för 30 år sedan.

Flera studier har genomförts inom antioxidanter, och brittiska svarta vinbärsodlare har jämfört innehållet i 20 vanliga frukt- och bärsorter. Forskarna har riktat in sig på två av antioxidanterna – flavonoider och antocyaniner, som är färgämnet som ger svarta vinbär sin fina, mörka färg.

Antocyaniner

Innehåll av antocyaniner i svarta vinbär är mellan 500-700 mg/100 g färska bär. Svarta vinbär från Nya Zealand innehåller lite mer antocyaniner än svenska bär. Orsaken till det är den kraftiga exponeringen av starkt ultraviolett ljus från solen, som gör att bären producerar mer antocyaniner för att skydda bären, än vi har här i Norden.

Livsmedel med mycket antocyaniner, såsom svarta vinbär, blåbär och andra frukter och grönsaker med starka färger är antioxidanter, som kan bidra till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress

Använd näringsämnena på bästa sätt

Det råder inga tvivel om att svarta vinbär är en vitaminbomb. Svartvinbärssaft är dock kanske inte det bästa att dricka för att dra nytta av näringsämnena. Svartvinbärssaft från affären innehåller ofta mycket socker och endast en liten andel svarta vinbär. Du bör därför hellre koka din egen saft.

Det höga C-vitamininnehållet i svarta vinbär bidrar till ökat upptag av järn i kroppen. De aktiva ämnena i svarta vinbär har visat sig bidra till immunsystemets normala funktion.

Håll dig sund och frisk under den mörka årstiden

Svarta vinbär är nära besläktade med röda vinbär och har vuxit vilt långt innan man började odla dem. Säsongen för svarta vinbär brukar börja någon gång mellan mitten och slutet av juli, beroende på vädret, och fortgår till slutet av augusti. Om du kan odla svarta vinbär i din trädgård bör du göra det – om inte kan du plocka vilda svarta vinbär.  

Medox innehåller svarta vinbär som bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion. 

läs mer om medox här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.