Vad är trädgårdsblåbär?

Trädgårdsblåbär kallas också amerikanska blåbär. Buskarna är stora och får många matta, stora, dock ej så smakrika bär. Detta behöver du veta om bären som du enkelt kan odla i din egen trädgård.

Vad är trädsgårdblåbär?

Trädgårdsblåbär kommer från Nordamerika, där de växer vilt. Buskarna är större än vilda skogsblåbär (Vaccinium myrtillus) och får dessutom större bär som hänger i klasar. De mognar olika snabbt och kan därför skördas under hela säsongen.

Färgen hos skogsblåbär sitter i hela bäret, medan färgen hos trädgårdsblåbär endast sitter i skalet. Det är därför du inte blir blå om varken tungan eller fingrarna av dem. Det är en grupp antioxidanter som heter karotenoider som ger bären dess färg. Ju starkare färgen är, desto mer antioxidanter får du i dig. Skogsblåbären som är blåa rakt igenom ger cirka 70 procent mer antioxidanter än trädgårdsblåbär.

Odla trädgårdsblåbär 

Det har blivit mycket populärt att odla trädgårdsblåbär de senaste åren. Människor vill ha de blå, saftiga bären i sina trädgårdar och man kan lätt förstå varför. Blåbärsbuskarna som du kan ha i trädgården har större bär än skogsbären och är dessutom sötare och enklare att plocka.

Om du vill odla trädgårdsblåbär ska de planteras på en skyddad och solig plats där de är skyddade från vind och saltstänk. Jorden ska vara väldränerad och mullrik med ett lågt pH‑värde. Rhododendronjord passar utmärkt till odling av trädgårdsblåbär. Blåbären bör vattnas under torra perioder.

PASSA PÅ: Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här för att läsa mer.

Olika typer av trädgårdsblåbär

Det finns flera olika sorters blåbär som du kan plantera i din trädgård. Vilken sort du väljer är inte heller så viktigt. De flesta sorter ger rikliga skördar och kan både vara bär- och prydnadsbuskar.

Det varierar lite när de mognar, hur höga de blir, bärstorlek, hur pass lämpliga de är att frysa in samt smakmässigt. Bluecrop är en säker sort som också kan frysas in. Detsamma gäller Bluetta, som dessutom mognar tidigt. St. Cloud är en mindre planta som passar små trädgårdar. Den tål lite mer kyla och är god i sylt.

Skogsblåbär innehåller mer antocyaniner

Till skillnad från trädgårdsblåbären med vit kärna så blir du blå om tungan, fingrarna och kläderna när du äter skogsblåbär. Att skogsblåbär har ett rödblått fruktkött beror på innehållet av det naturliga färgämnet antocyanin.

Eftersom skogsblåbären är helt blå medan trädgårdsblåbären har en vit kärna är det utan tvekan de förstnämnda som innehåller mest antocyaniner, vilket är naturliga antioxidanter. Skogsblåbären innehåller faktiskt hela 70 procent mer antioxidanter än trädgårdsblåbär!

 

Beskärning av trädgårdsblåbär

Trädgårdsblåbär ska vid behov beskäras på våren – gärna i mars om vädret tillåter. Obeskurna buskar växer sig för täta och allt eftersom grenarna blir äldre avtar bärskörden. Vid beskärning tvingas plantan att skjuta nya skott.

Börja med att ta bort döda och knäckta grenar. Därefter ska du klippa grenar som börjar se fula ut, eller som börjat få dålig skörd. Långa grenar kan kortas ner för en jämnare form. Du kan också gallra lite om du vill. Kom ihåg att lägga ett snett snitt när du beskär trädgårdsblåbär.

klicka här för att läsa mer om medox