Vad innehåller en kapsel Medox?

En kapsel innehåller 210 mg extrakt av blåbär och svarta vinbär, varav hela 80 mg antocyaniner – hälften från vilda blåbär från skogarna i norra Sverige och hälften från svarta vinbär från Nya Zeeland.

En kapsel innehåller 210 mg extrakt av blåbär och svarta vinbär, varav hela 80 mg antocyaniner – hälften från vilda blåbär från skogarna i norra Sverige och hälften från svarta vinbär från Nya Zeeland.

Om blåbären

I norra Sverige växer enorma mängder av naturens vilda blåbär. Härifrån kommer blåbären som används i produktionen av Medox-kapslar. Under de senaste 15 åren har vi upprättat kontakter inom svensk bärindustri i Norrland och får bären från dem. Vi besöker leverantörerna årligen och kontrollerar att de följer gällande regler avseende minimilöner, arbetsförhållanden osv. 

Om svarta vinbären

De svarta vinbären som används i Medox-produktionen kommer ursprungligen från Norge. På senare år har vi också, på grund av det stadigt ökande behovet av svarta vinbär, även etablerat en förprocess för svart vinbärsextrakt i Nya Zeeland. Här finns världens främsta expertis inom odling av högkvalitativa svarta vinbär.

Hur många blåbär och svarta vinbär motsvaras av en kapsel Medox?

En Medox-kapsel motsvarar ca 2 rejäla nävar svenska blåbär och svarta vinbär. Det exakta antalet bär är inte lätt att ange då antocyanin-innehållet kan variera över växtsäsongen. Däremot garanteras att varje Medox-kapsel innehåller 80 mg antocyaniner.

Hur mycket är 80 mg antocyaniner?

En Medox-kapsel motsvarar ca 2 rejäla nävar svenska blåbär och svarta vinbär. Fruktos och vissa andra ämnen från bären följer inte med till Medox, endast färgmolekylerna (antocyaninerna) från bärets skal. Du kan vara säker på att en Medox - kapsel alltid innehåller 80 mg antocyaniner, oavsett hur många bär som vi måste använda för att få rätt mängd.

Maltodextrin

Vi använder maltodextrin från ej genmodifierad majs (icke-GMO). Vi använder således inte vete, vilket innebär att personer med glutenintolerans kan använda Medox.

Citronsyra

Citronsyra är en svag organisk syra som bland annat finns i citrusfrukter. Den finns även i flera andra frukter och grönsaker. Citronsyra är ett naturligt konserveringsmedel, och används i stor utsträckning som surhetsreglerande medel i olika livsmedel. Vi använder industriellt framställd citronsyra, som är godkänd av EU för användning i livsmedel. 

Även våra kroppar bildar citronsyra, som en del av en normal ämnesomsättning. Läs mer om citronsyra på Livsmedelsverkets hemsida.

Vad är själva kapselskalet gjord av?

Kapseln är gjord av vegetabilisk cellulosa (en sorts kostfiber som växters cellväggar är gjorda av).

Varför säljer vi Medox i askar om 30 kapslar, packade i aluminiumfolie?

Vi har lagt upp logistiken så att vi endast har en typ av förpackning, dvs en ask med 30 kapslar, så att en ask motsvarar en månads förbrukning om man tar en kapsel per dag. Man förbrukar då lika många askar per månad som man tar kapslar per dag.

Antocyaninerna, som Medox huvudsakligen består av, är känsliga på olika sätt och måste packas med hänsyn till detta för att inte förstöras under lagring och transport. Det är alltså kvalitetsaspekter som är förklaringen till att varje kapsel ligger i så kallad blisterpack, och att dessa i sin tur ligger i en ask av papp. Att begränsa förpackningshanteringen till endast en typ av förpackning görs för effektivast möjliga logistik och kostnadseffektivitet för alla parter.

MedPalett är medlem i Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI och tar ansvar för en miljömässigt hållbar återvinning av Medox. Sortera asken som pappersavfall och blisterförpackningen som plast. Blisterförpackningen består viktmässigt mest av plast då aluminiumet är bara ett tunt lager och ska därför sorteras som plast vid återvinning.

Medox är veganskt certificerad

Medox innehåller inga animaliska ingredienser och märkningen från ”The Vegan Society” indikerar också att produkten eller dess ingredienser inte är testade på djur.