Viltvoksende blåbær

Från bär till kapsel

I tusentals år har människan ätit blåbär för sina goda egenskaper. Efter omfattande, mångårig forskning vid universitetet i Bergen framkom det att de aktiva substanserna i blåbär tillhör en växtfamilj som heter ”antocyaniner”. I vår unika produktionsprocess framställs Medox blåbärs- och svarta vinbärs kapslar – en kapsel innehåller så mycket som 80 mg antocyaniner från de båda bären.

Forskningen i Bergen visade också att antocyaninerna har intressantare egenskaper än några andra växtsubstanser.

Mot bakgrund av forskningen i Bergen utvecklades Medox som en anrikad antocyaninprodukt i MedPaletts forskningslaboratorier i Sandnes. Det konstaterades att två till tre av dessa antocyaninmolekyler hade samma kemiska struktur som kroppsegna ämnen. Det var i synnerhet två av antocyaninmolekylerna (C3G och D3G) som var mycket intressanta. Det blev därför beslutat att Medox-kapseln skulle framställas så att den primärt innehöll dessa två molekyler extraherade från flavonoiderna i blåbär och svarta vinbär.

Omfattande undersökningar visade att vi genom att hämta C3G och D3G från vilda blåbär och svarta vinbär fick fram en mycket intressant produkt, som sedan år 2000 har gått under marknadsnamnet Medox. Framställningsprocessen var så komplicerad att MedPalett var tvungen att utveckla en egen patenterad process, och bygga en helt ny produktionsfabrik i Sandnes.

Både nordiska blåbär och svarta vinbär som råvaror finns i stora mängder på den internationella marknaden. I norra Sverige växer enorma mängder av naturens vilda blåbär. Härifrån kommer blåbären som används i produktionen av Medox-kapslarna.

De svarta vinbären som används i Medox-produktionen kommer ursprungligen från Norge. På senare år har det stora behovet av svarta vinbär lett till samarbete med Nya Zeeland där vi har utvecklat en förberedande process för antocyaniner från svarta vinbär. Här finns världens främsta expertis inom odling av högkvalitativa svarta vinbär.

I vår patenterade högteknologiska fabrik i Sandnes extraheras bara de viktiga antocyaninmolekylerna från bären och läggs in i kapslarna. Även paketeringen i askar sker på samma plats. Kvalitetskontroll i våra laboratorier genomförs på såväl råvaror som under hela processen fram till den färdiga produkten.

För att tillgodose den helnorska Medox-produktionen måste hundratals ton bär plockas varje år. Medox blåbärs- och svarta vinbärskapslarna är helt unika och innehåller så mycket som 80 mg av de aktiva substanserna som kallas antocyaniner i lika delar från respektive bär.

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.