Blått är flott – antocyaniner fascinerar forskarna

Blå är inte bara en vacker färg, utan har även en helt unik roll i naturen. Det blå färgämnet i främst bär är speciella antioxidanter som fascinerar forskarna och som kan bidra till att du skyddar dina celler mot oxidativ stress.

Alla färger påverkar oss på olika sätt. Blått ger en känsla av tillfredsställelse, ro, stabilitet, harmoni, tillit, trygghet och lojalitet mer än någon annan färg. Det är nämligen något alldeles särskilt med färgen blå, som tillsammans med violett och röd, utgör färgämnet antocyaniner i naturen.

Ordet antocyaniner kommer av ”anto” som betyder växt och ”cyan” som betyder blå, och är det som ger bland annat blåbär, svarta vinbär, aroniabär, björnbär och jordgubbar sina vackra färger. Antocyaniner fungerar som växternas eget immunsystem och har i tillägg hälsofrämjande egenskaper för oss människor. Färgämnet är nämligen ett av de speciella antioxidanterna som finns i naturen.  

Visste du att det även är antocyaniner som färgar löven på träden röda om hösten? Det unika färgämnet har en anmärkningsvärd roll i naturen.

Ger hösten sina vackra färger

Du kommer säkert ihåg från skolbänken att det är klorofyll som ger löven på träden den härliga, gröna färgen på sommaren. Men löven består faktiskt av fler färgpigment än klorofyll, såsom gult (karoten) och rött (antocyaniner). Det är när fotosyntesen avstannar på hösten som klorofyllen bryts ner och de andra färgerna blir synliga.

Några träslag får de gula och orangea höstfärgerna medan andra bara får bruna och torra löv innan de faller till marken. Hos vissa andra arter är det kemiska processer som gör att färgerna går från gult till rött till blått. Varför detta sker är det ingen som vet och det fascinerar forskare världen över.

Något som är säkert är att hösten är som finast vid höga temperaturer och mycket sol dagtid följt av kalla nätter. Det främjar produktionen av antocyaniner som gör löven röda och mörklila.

Men antocyaniner ger inte bara naturen vackra färger, de är även nyttiga för våra kroppar. Den rena växtkraften hittar du i Medox-kapslarna.

Blåbärs- och svartavinbärs kapslar entusiasmerar och fascinerar

Äventyret med Medox inleddes på 1980-talet då tusentals olika växtsubstanser undersöktes i ett forskningsprojekt vid universitetet i Bergen, Norge, för att ta reda på om något av dem hade näringsmässiga egenskaper. Efter många års forskning framkom det att det var antocyaniner som låg på en tydlig förstaplats.

Det var mot bakgrund av denna forskning i Bergen som Medox utvecklades som en ren antocyaninprodukt i MedPaletts forskningslaboratorier i Sandnes. Molekylerna i antocyaniner är mycket sköra och måste behandlas varsamt för att de ska behålla sina hälsofrämjande egenskaper. Med en patenterad framställningsprocess tas antocyaninerna från vilda blåbär och svarta vinbär tillvara i Medox-kapslarna för att säkerställa ett optimalt upptag och normal funktion i kroppen.

Detta har lett till att Medox har entusiasmerat och fascinerat forskare över hela världen i över 20 år. Från Australien och Kina till Italien och Kanada, men även i Norge. Hittills har det publicerats över 25 studier om produkten och flera pågår för närvarande, bland annat vid universitetssjukhuset i Stavanger i samarbete med Karolinska Institutet i Stockholm och Kings College Hospital i London.

Tusentals har märkt egenskaperna

Viktigast av allt är dock all den positiva återkoppling som vi får från tusentals nöjda kunder! Av 3 000 tillfrågade svarade två av tre kunder att Medox har bidragit till att normal synförmåga och perifer cirkulation samt immunsystemet och musklernas normala funktion.

Det blå färgämnet är ren växtkraft från naturen, som också du kan dra fördel av. Prova Medox i dag – beställ här >

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.