Njut av skogens blåa guld

Han har gjort desserten till sex Nobelbanketter och ett kungligt bröllop – och vunnit OS-guld med kocklandslaget. Möt Daniel Roos, mästerkonditorn med en särskild fäbless för blåbär.

Det började egentligen redan på högstadiet, när Daniel hade praktik i en matbutik. Inne i butiken fanns ett bageri – och dit smet han så fort han fick tillfälle. Här fick han jobba med händerna, och använda sina kreativa förmågor.

Det kändes roligt. Och jag har alltid gillat sötsaker, det är klart att det också hjälpte till (skratt).

Att bli berömd konditor i framtiden var inget han drömde om då – men efter att ha gått konditor-skolan på gymnasiet tog karriären snart fart. Han sökte sig målmedvetet till bättre och bättre krogar, och började senare driva egna restauranger och kaféer. Så småningom blev han uttagen till kocklandslaget – och har genom åren fått en lång rad hedersuppdrag. När kronprinsessan Victoria gifte sig var det han som stod för desserten, och vid sex Nobelbanketter har han utsetts till ansvarig konditor.

Den första gången var klart häftigast! Jag fick så sjukt mycket lovord. Desserten blev hyllad i tv flera gånger, och Nobelpristagaren i fysik sa i sitt tal att den var det bästa på festen.

Vid Nobelbanketten 2017 var blåbär temat för desserten. Gästerna serverades bland annat glass, mousse och kräm med blåbär från Vilhelmina. För Daniel har blåbär alltid varit en personlig favorit bland råvarorna.

– Blåbär är väldigt tacksamt att jobba med. Det ger en fin färg och är syrligt och gott, folk gillar det.

Ditt bästa tips på blåbärsefterrätter?

– Det mest klassiska – blåbärssmulpaj med vaniljsås går alltid hem! Om man inte vill ha så mycket socker kan man alltid göra smoothies, eller bara lägga bären på yoghurt eller gröt.

Sedan en tid tillbaka väljer Daniel att äta Medox, för att få ett extra tillskott antioxidanter varje dag. För honom är Medox en del i en större satsning på hälsa och välmående.

– Jag har lagt om min livsstil, och börjat träna och äta bättre. Nu äter jag en kapsel Medox om dagen, men funderar på att börja ta två. Jag känner mig redan piggare, och det känns bra att veta vad man stoppar i sig!

Låt dig gärna inspireras av Daniel, som bjuder på 12 speciella bärrecept - speciellt framtagna för Medox!

TA DEL AV DANIELS RECEPT >

MEDOX® med ingredienserna blåbär och svarta vinbär, som innehåller antocyaniner, har flera dokumenterade hälsoegenskaper:


Blåbär bidrar till:

  • Att skydda cellerna mot oxidativ stress
  • Ögonens normala funktion och synförmåga
  • Blodkärlens normala funktion och normal perifer blodcirkulation
  • Ett balanserat kolesterol


Svarta vinbär bidrar till:

  • Immunsystemets normala funktion
  • Musklernas normala funktion


Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.