Vad är flavonoider?

Flavonoider är inte näringsämnen på samma sätt som vitaminer och mineraler, men verkar ha liknande effekt som C- och E-vitamin vad gäller att skydda våra celler mot oxidativ stress. Här kan du läsa mer om flavonoider.

Flavonoider är en grupp fenolföreningar som finns i de flesta växter. Det finns över 4 500 olika kända flavonoider och ny forskning genomförs kontinuerligt om dessa ämnen. De mest kända typerna av flavonoider är quercetin, kaempferol, naringenin, tanniner och katekiner. Antocyaniner är också en undergrupp, som har andra funktioner, bland annat att ge färg åt blommor och frukt, locka till sig djur som sprider pollen och frön och skydda mot betande djur.

Kort historik om flavonoider

Flavonoidernas effekt på människor nämndes för första gången på 1930-talet. Det var då som den ungerske fysiologen och nobelprisvinnaren Albert Szent-Györgyi upptäckte att det fanns växtsubstanser som hade liknande effekt som C-vitamin när det gällde att motverka blödningar till följd av skörbjugg.

Kallades för P-vitamin

De nyupptäckta substanserna gick länge under namnet P-vitamin eller bioflavonoider. Efter några år stod det dock klart att det inte handlade om ett vitamin. Intresset för flavonoider avtog därefter, men ökade på nytt under 1990-talet bland en rad forskare världen över.

 

Flavonoider i kosten

Normalt får vi i oss upp till 650 milligram flavonoider genom maten varje dag. Omkring 70 procent av flavonoiderna i kosten kommer från dryck och frukt & bär. De viktigaste källorna verkar vara te, äpple och lök, men även grönkål, broccoli, stjälkselleri, citrusfrukter, blåbär och andra bär, örter och kryddor har ett tillräckligt högt innehåll.

Flavonoiderna finns i den yttre delen av frukten eller grönsaken, och sitter ofta i och direkt under skalet. Om du skalar äpplen halverar du antioxidantinnehållet eftersom det försvinner med skalet. Detsamma gäller den vita hinnan runt apelsinklyftorna. Innehållet kan också variera beroende på hur mogen frukten är och hur den har odlats och förvarats.

Bearbetade livsmedel kan innehålla mindre mängd än obearbetade livsmedel. Flavonoider är känsliga för värme, och för att bevara dem under matlagning kan det vara smart att förkorta tillagningstiden och undvika höga temperaturer. Hackade grönsaker kan också förlora flavonoider till kokvattnet.

Flavonoider inom folkhälsa

Sedan urminnes tider har växter med högt flavonoidinnehåll använts inom folkhälsan för att bidra till att skydda våra kropps celler mot oxidativ stress. Det betyder att flavonoiderna fungerar som antioxidanter för att skydda våra celler mot fria radikaler, som i hög koncentration kan påverka vår kropp negativt. I öst är grönt te en av de viktigaste flavonoidkällorna och används i stor utsträckning mot oxidativ stress. 

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.