Fakta om blåbär

Du har kanske hört att blåbär är ett av världens nyttigaste livsmedel? År 2014 utsåg norska näringsexperter superbäret till ett av de fem nyttigaste livsmedlen som man kan äta. Detta bör du känna till om de fantastiskt antioxidantrika bären.

Det är inte för inte som det lilla superbäret benämnts som supermat. Om du äter blåbär eller blåbärstabletter som tillskott så får du många positiva hälsoegenskaper på köpet. Många har förstått dessa fördelar, vilket även blåbärens popularitet vittnar om. Det har utförts många vetenskapliga studier på blåbär och det pågår ständigt ny forskning för att bevisa fler hälsoegenskaper.

Fakta om blåbär

  • Det vetenskapliga/latinska namnet på nordiska skogsblåbär är Vaccinium myrtillus.
  • Blåbär tillhör familjen ljungväxter och är en flerårig vedartad halvbuske.
  • Blåbärsriset har gröna vassa grenar med tunna, ovala och ljusgröna blad som faller av på hösten. Plantan blir mellan 10 till 40 centimeter hög.
  • Blåbärsriset får grönvita till rödaktiga krukformade hängande blommor på våren, maj-juni, som utvecklas till saftiga svartblåa bär när säsongen startar.
  • Blåbären är svarta med ett överdrag av en ljusblå vaxhinna, som gör att vi ser dem som blåa.


Blåbärens utbredning

Blåbärsplantan är vanlig i stora delar av Europa och finns även på Färöarna, Island och en plats på Grönland. Plantan växer inte på låglandet vid Medelhavet. I Asien hittar man blåbär i delar av Sibirien, de nordliga delarna av Anatolien och Sydkaukasien.

Blåbärsplantor finns även i de västra staterna i USA och Kanada. Dessa åtskiljs emellanåt som en egen art som kallas Vaccinium oreophilum. Här växer blåbär i stora delar av landet och kan hittas från havsnivå och upp till lågalpin zon. De förekommer nämligen upp till 1 700 meter över havet i nationalparken Jotunheimen i Norge. Plantan trivs bäst i sur, näringsfattig jord i skogar och på mossar.

Omkring 17 % av Sveriges yta täcks av blåbärsris och växten är allmän i hela landet.

Blåbær

Använda blåbär

Blåbär, som är fulla av näringsämnen, hade förr i tiden en central plats i matlagningen. Även i dag är bären eftertraktade för saftning, syltning och marmelad. Eftersom färska blåbär, både trädgårds- och skogsblåbär, har kort hållbarhet är de inte lämpliga att spara. De bör därför frysas om de inte ska användas inom några dagar. Att torka blåbär är ett bra sätt att spara sommarens blåbär till resten av året.

PASSA PÅ! Visste du att nya kunder kan prova Medox gratis i 30 dagar? Klicka här för att läsa mer.

Kom ihåg att innehållet av de viktiga aktiva substanserna, antocyaniner, minskar vid kokning men bevaras vid frysning.

Blåbär kan som nämnts användas för att koka saft och sylt, men kan också ätas färska som mellanmål eller som efterrätt med mjölk och socker. Det är också en favorit på pannkakor och våfflor. Bären kan också användas i fruktsallad, kakor, paj och torkade i frukostblandningar.

Vasaloppet

Många Vasaloppsåkare uppskattar en kopp blåbärssoppa på sin väg mot Mora varje år! Uttrycket "blåbär" som används på nybörjare inom olika sporter härstammar från 60-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärsoppa och spillde lite vid varje tillfälle så vid målgången såg de till slut ut som ett blåbär!

I en undersökning utförd 2018 med 1 228 svenska konsumenter* visar att det är en utbredd uppfattning i Sverige att blåbär påverkar hälsan positivt (8 av 10). Det är speciellt blåbärens innehåll av antioxidanter man nämner som viktigaste hälsoegenskap i undersökningen.

Flertalet äter blåbär som de är, till frukost (till yoghurt, fil eller motsvarande), som ingrediens i desserter/kakor/pajer eller andra bakverk samt i smoothies eller likande drycker samt att blåbärstabletter blir mer och mer populärt.

Bären har länge använts av folk, då de är kända för att bidra bl.a. till magtarmkanalens normala funktion. 

hämta ditt prova på-erbjudande här

Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.

*Demoskop Medpalett November 2018 ”Hälsoeffekter av blåbär och svarta vinbär i Sverige”